couscoussalade
met verse vijgen
en tonijn
gorgonzola
bio- sinaasappel
verse vijgen
bieslook
peterselie
olijfolie
witte balsamico
boter
pijnboompitjes
peper en zout
Dit zijn de meest aangename momenten in
het culinaire leven van een hobbykok. Wat
hebben we nog in de frigo en in de
voorraadkast en wat maak ik ervan, zonder
vooraf bepaald recept? Hier was de
aanleiding de eerste oogst aan verse vijgen
uit onze tuin. Mijn echtgenote was er als de
kippen bij om ze te claimen voor een eigen
gerechtje, dit dus… En ik heb ervan
genoten.
Afwerking. Meng de koude couscous met de
vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout.
Schep er nu de volgende ingrediënten bij en
meng goed: verbrokkelde tonijn, gorgonzola,
kerstomaatjes, pijnboompitjes, bieslook en
peterselie.
Meng daarna 2/3 van de gebakken avocado,
perziken en vijgen door de salade en bewaar
de rest.
Werk af, in de presentatieschotel of op het
bord, met de rest van de perziken, avocado en
vijgen, wat gesnipperd bieslook, peterselie,
zeste van sinaasappel en bieslookbloemetjes.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
Voorbereidingen. Kook het couscousgraan
gaar volgens de instructies op de verpakking.
Snipper een rode ui in grove brunoise. Snijd
een paar knoflookteentjes op dunne schijfjes.
Haal de pitten uit een paar perziken en snijd het
vruchtvlees in schijven. Doe net hetzelfde met
een avocado, maar besprenkel die onmiddellijk
met citroensap om het verkleuren te stoppen.
Halveer een handvol kerstomaatjes. Neem een
blik tonijn in eigen nat en laat de tonijn
uitlekken. Snijd een stuk gorgonzola op
dobbelsteentjes. Haal de zeste van een bio-
sinaasappel. Pers een sinaasappel uit en
bewaar het sap.
Snijd de verse vijgen op schijfjes. Pluk een paar
bieslookbloemetjes. Snipper een paar sprieten
bieslook. Hak een handvol peterselie fijn.
Bereiding. Maak een vinaigrette van gelijke
delen appelsiensap, olijfolie en witte balsamico.
Klop dit op tot een homogene substantie. Bak in
afzonderlijke pannen de schijven perzik en
avocado in een mengsel van olijfolie en boter.
Rooster de pijnboompitjes in een droge pan tot
ze beginnen te kleuren.
couscousgraan
rode uien
knoflook
perziken
avocado
citroen
kersttomaatjes
blik tonijn in eigen
nat