Black Angus
beef burger
rucola
Griekse yoghurt
ketchup
rode balsamico
komkommer
radijsjes
eieren
aardappelen
verse basilicum
peterselie
peper
olijfoliespray
Black Angus is een runderras van Schotse
origine, dat vooral in de Angelsaksische
wereld “ingeburgerd” is. De kwaliteit is
bijzonder goed, dat wil zeggen: mals en
sappig na bereiding. Gemalen en met het
ontbijtspek errond, zoals in dit recept, wordt
die eigenschap nog versterkt.
De opbouw. Neem bij voorkeur ovale schotels.
Leg er langs één kant wat sla op en bouw
verder op met schijfjes hardgekookt ei,
gesneden radijsjes en komkommerschijfjes.
Werk af met kroontjes verse basilicum en
plukjes peterselie.
Bouw de burgers op, van onder naar boven:
het onderste deel van de hamburgerbun,
ingesmeerd met het honing-mosterdsausje.
Daarop wat kropsla. Verder naar boven, een
ruime schep gekaramelliseerde uien, een
beefburger met de cheddar erop, een paar
stukjes gegrilde tomaat, een schijfje augurk,
een flinke lepel dressing, wat rucola en sluit af
met het bovenste deel van het
hamburgerbroodje.
Fixeer de constructie met een houten
barbecuespiesje.
Zet de klaargemaakte hamburgers op de
borden en schep er een portie frietjes bij. Je
kan er de rest van de dressing bij serveren en
ook de klassieke sausjes zoals mayonaise en
ketchup.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
Voorbereiding van de patties. Koop vooraf
gevormde beefburgers of maak ze zelf. Leg in
kruisvorm een drietal reepjes ontbijtspek en
haaks daarop nog eens drie. Kruid de burgers
met peper, maar geen zout. Leg ze met de
gepeperde kant op het ontbijtspek. Plooi dat
dicht, zodat ze volledig ingepakt zijn. Zet de
burgers even weg op kamertemperatuur.
De koude bereidingen. Maak een sausje van
honing met mosterd. Maak een dressing van
Griekse yoghurt, ketchup, honing, mosterd en
rode balsamico-azijn. Kook één eitje per
persoon hard en verdeel het in schijfjes. Snijd
een paar radijsjes in schijfjes. Snijd een
komkommer in schijven.
Was en snijd een kropsla en de rucola. Pluk
een paar takjes basilicum en peterselie. Schil
een paar grote aardappelen en snijd er frietjes
van. Meestal kan je beter scoren met
handgesneden en dus onregelmatige frietjes
dan met de voorgebakken industriële
exemplaren.
De warme bereidingen. Snijd een ruime
hoeveelheid geschilde uien in ringen. Bak ze in
een paar eetlepels boter tot ze karamelliseren.
Snijd een paar vaste tomaten in schijven.
Bestuif ze met olijfoliespray en grill ze in een
grillpan.
Was en droog de frietjes en bak ze in 3 à 4
minuten op 150°C in de frietketel. Laat ze
afkoelen op kamertemperatuur. Net voor het
opdienen moet je ze nog een tweede keer
bakken op 175°C tot ze de juiste kleur hebben.
De bereiding. Bak de ingepakte beefburgers
op middelhoog vuur aan beide zijden een
minuutje of twee. Giet het overtollige vet af en
bak ze verder tot gaar. Dat controleer je met
een spiesje. Komt er geen bloed meer uit en is
het ontbijtspek mooi gekleurd, dan kan je de
burgers op een ovenschotel leggen. Bedek ze
met een paar sneetjes cheddar en zet ze een
minuutje in een hete oven op heteluchtstand.
De kaas zal snel smelten en zich rond de
burgers plooien.
Halveer de hamburgerbroodjes, zet ze een
drietal minuutjes in een hete oven op 210°C.
Black Angus
rundsvlees
hamburgerbroodjes
mosterd
honing
kropsla
uien
gerookt ontbijtspek
cheddar
tomaten
ingemaakte
augurkjes
boter