vegetarische
lasagne zonder
pasta
Bestuif een diepe ovenschotel met een beetje
olijfolie uit een spuitbusje. Vul de bodem met
gebakken aubergineschijven. Leg daarop een
laag knolselder-lasagnevellen. Vul naar boven
toe af met lagen tomatensaus, spinazie en
knolseldervellen. Als toplaag komt de
bloemkool-kaassaus met daarop geraspte
Gruyère vermengd met mozzarella. Zet 35
minuten in de oven op 185°C. Nu zijn er een
paar varianten op dit thema.
In een feestelijke presentatie maak je de
lasagne best in individuele ronde porseleinen
potjes. Je zet op een langwerpig bord een
potje lasagne, in het midden een fris slaatje
met bijvoorbeeld, rucola, wortel, courgettelinten
besprenkeld met witte balsamico. Daarnaast
als derde onderdeel een sauspannetje met
tomatensaus, opgewerkt met Italiaanse
kruiden, rode balsamico en verse basilicum.
Een inhoudelijke variant: heb je geen
boodschap aan een koolhydraatarm gerechtje,
vervang dan de knolselder door gewone
lasagnevellen en maak een bechamel
vermengd met kaas.
Tomatensaus: hak de ui, puntpaprika’s, jonge
worteltjes, kastanjechampignons,
knoflookteentjes en de courgette in een fijne
brunoise. Bak ze samen in een beetje olijfolie.
Voeg tomatenpulp uit blik en tomatenpuree
toe. Kruid met een Italiaanse kruidenmix en
verse basilicum. Meng met een zakje geraspte
Parmezaan.
Snijd de aubergine in plakken en bak ze
goudbruin in olie. Breng op smaak met peper
en zout.
De spinazie: laat bladspinazie kort slinken in
een beetje olijfolie. Laat uitlekken.
Maak een kaassaus: stoom een bloemkool
gaar en meng met een busje lichte room met
Griekse yoghurt. Zet er de handmixer in en
kruid met nootmuskaat en peper uit de molen.
Zet op een laag vuur, voeg gorgonzola zonder
korst en een handvol geraspte mozzarella toe.
Roer tot een homogene massa die lijkt en
smaakt zoals een bechamel verrijkt met kaas.
De lasagnevellen: modelleer een knolselder
tot één grote kubus. Snijd in flinterdunne
velletjes met de broodsnijmachine. Stoom de
velletjes tot bijna gaar.
ui
puntpaprika
jonge worteltjes
kastanje-
champignons
knoflook
courgette
olijfolie
tomatenpulp uit blik
tomatenpuree
Italiaanse kruidenmix
verse basilicum
geraspte parmezaan
aubergine
spinazie
peper en zout
bloemkool
gorgonzola
room met Griekse
yoghurt
nootmuskaat
mozzarella
gruyère
knolselder
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer vegetarische recepten: