Spruitjes of ‘spruitkool’ is een wintergroente. Het is een product met vele mogelijkheden. Ze zijn onmisbaar in een stevige Belgische hutsepot, ze laten zich gemakkelijk verwerken in een quiche, je kan er een puree of een stamppot mee maken en ze passen ook perfect als bijgerecht bij een doordeweeks stuk vlees en een gekookte aardappel. Als hobbykok kan je er bovendien punten mee scoren in verfijnde gerechtjes op culinair niveau. Gebruik bijvoorbeeld de losse blaadjes als decoratie of serveer ze in een flan bij een wildgerecht.
spruitjes met spekjes
boterpeper en zoutkippenbouillonnootmuskaatgezouten spek
Snijd de onderkant van elk spruitje weg en verwijder de donkergroene blaadjes. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de spruitjes, tot ongeveer halverwege. Dat heeft niets te maken met ons katholiek verleden. Het heeft als functie om de spruitjes tot in de kern te garen. Je kan ze dan ook beter pletten indien gewenst.Snipper een ui in en fruit die glazig met een paar geplette knoflookteentjes in een klontje boter. Stoom de spruitjes gedurende 10 minuten. In plaats van ze te stomen kan je ze ook afkoken in kippenbouillon voor nog meer smaak.Laat ze uitlekken en doe ze bij de ui in de pan. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Meng alles goed en dek de pan af. Laat nog een tiental minuutjes afgedekt garen op laag vuur. Roer af en toe om. De spruitjes zijn gaar als ze geen weerstand meer bieden als je erop duwt met een vork.
Snijd de speklappen in reepjes en bak die krokant in een beetje boter. Meng ze dan met de bereiding in de pan en schep de inhoud over in een schotel om op tafel te zetten.
Seizoensgebonden productenDe meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.
Spruitjes of ‘spruitkool’ is een wintergroente. Het is een product met vele mogelijkheden. Ze zijn onmisbaar in een stevige Belgische hutsepot, ze laten zich gemakkelijk verwerken in een quiche, je kan er een puree of een stamppot mee maken en ze passen ook perfect als bijgerecht bij een doordeweeks stuk vlees en een gekookte aardappel. Als hobbykok kan je er bovendien punten mee scoren in verfijnde gerechtjes op culinair niveau. Gebruik bijvoorbeeld de losse blaadjes als decoratie of serveer ze in een flan bij een wildgerecht.
boterpeper en zoutkippenbouillonnootmuskaatgezouten spek
Snijd de speklappen in reepjes en bak die krokant in een beetje boter. Meng ze dan met de bereiding in de pan en schep de inhoud over in een schotel om op tafel te zetten.
Snijd de onderkant van elk spruitje weg en verwijder de donkergroene blaadjes. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de spruitjes, tot ongeveer halverwege. Dat heeft niets te maken met ons katholiek verleden. Het heeft als functie om de spruitjes tot in de kern te garen. Je kan ze dan ook beter pletten indien gewenst.Snipper een ui in en fruit die glazig met een paar geplette knoflookteentjes in een klontje boter. Stoom de spruitjes gedurende 10 minuten. In plaats van ze te stomen kan je ze ook afkoken in kippenbouillon voor nog meer smaak.Laat ze uitlekken en doe ze bij de ui in de pan. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Meng alles goed en dek de pan af. Laat nog een tiental minuutjes afgedekt garen op laag vuur. Roer af en toe om. De spruitjes zijn gaar als ze geen weerstand meer bieden als je erop duwt met een vork.
Hoeveelhedenvaningrediëntenworden slechtsvermeldalshetéchtnodigis.Zelf dejuistekeuzesmakenbijdeuitvoering vaneenrecept,metjouwpassievoorhet kookvuur, dat is creatief koken!