pompoenfondue
De pompoenen. Snijd een pompoen, één voor
elke tafelgenoot, op een hoogte van een
vijftiental centimeter doormidden. Verwijder de
pitten. Schraap zoveel mogelijk van het
pompoenvlees weg zonder de wand te
beschadigen. Zet de lege pompoenen, afgedekt
met wat folie, in de oven op 85°C en dat voor
minstens een uur, maar laat ze staan tot je ze
gaat vullen. Dat is pas op het laatste moment,
net voor het opdienen.
De vulling. Kook het pompoenvlees in licht
gezouten water. Giet af en mix in de
keukenrobot tot puree. Maak een roux en leng
deze aan met culinaire room en witte wijn.
Meng met het gepureerde
pompoenvlees en de Zwitserse fonduekaas.
Hou het vuur laag terwijl de kaas smelt. Breng
de bereiding op smaak met peper, zout,
nootmuskaat, kruidnagelpoeder en een paar
geplette jeneverbessen. Giet er nog een glas
Kirsch bij en roer alles goed om.
Het resultaat moet zijn: een dikke fonduesaus
die blijft kleven aan het vlees. Zet de kookpot
weg in de oven bij de leeggemaakte
pompoenen tot op het moment van het
serveren.
Aan tafel. Dek de tafel voor een gourmet, bij
voorkeur met een assortiment wild. Leg bij het
bestek ook een fondueprikker. Haal de
pompoenen uit de oven en vul ze tot de rand.
Zet naast het bord van elke tafelgenoot een
pannetje of bordje met daarop een pompoen.
Je gasten kunnen nu hun gebakken stukjes
vlees of groente met de fondueprikker in de
saus doppen.
jeneverbessen
kruidnagelpoeder
witte wijn
Kirsch
boter
vloeiende bloem
Dit is een ideaal bijgerecht om op te dienen
bij een gourmetschotel en dan liefst nog
deze met wild als thema. Elke tafelgenoot
heeft zijn of haar individuele pompoen,
gevuld met de kaasmengeling.
Je kan dit bijgerecht ook opwaarderen naar
een volwaardige kaasfondue uit de
pompoen. Dan kies je voor één veel groter
exemplaar. Helemaal supertof wordt het, als
je deze giga-pompoen serveert met een
winterbarbecue buiten, waarbij iedereen z’n
spiesjes met gegrild vlees in de fondue van
kaassaus kan voorzien.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
voorbeeld van toepassing:
meer vegetarische recepten:
butternutpompoenen
room
Zwitserse
fonduekaas
nootmuskaat
peper & zout