Was en schil de schorseneren. Gebruik latex
keukenhandschoenen (foto 2). Leg de gekuiste wortels in een
pot met water waaraan een scheutje citroensap toegevoegd
is.
Snijd de schorseneren in 5 cm lange stukken en kook die 15
minuten in melk, aangelengd met water en weer met wat
citroensap. Verkruimel een groentebouillonblokje in de melk.
Controleer na de kooktijd of de schorseneren wel voldoende
gaar zijn.
Maak ondertussen een roux en leng die aan tot bechamel met
melk én met warm kookvocht. Dat is heerlijk gearomatiseerd.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Hier heb ik
selderijzout gebruikt. Het is niet gebruikelijk, maar ik heb ook
een scheutje OXO in de saus verwerkt (Maggie bouillon, voor
mijn Nederlandse vrienden). Het geeft iets meer ‘body’ aan de
saus.
schorseneren met witte saus
Voeg nu de gekookte schorseneren toe aan de saus, roer
goed en dien warm op. Bijvoorbeeld met steak of koteletjes en
gebakken aardappeltjes of een andere aardappelbereiding.
Een variant: voeg wat witte wijn toe aan de witte saus en
meng met geraspte parmesankaas. Zo heb je schorseneren in
kaassaus.
citroensap
nootmuskaat
peper & zout
Voor de variant:
Parmesan geraspt
witte wijn