tagliata di manzo
rucola
grof zout
zwarte peper uit de
molen
Kies voor de beste stukken rundsvlees,
bijvoorbeeld ossenhaas. Er mogen totaal geen
pezen inzitten. Vraag je slager om stukken van
4 centimeter dik die elk minstens 300 g wegen.
Eén stuk voor elke tafelgenoot. Dit wordt
immers een festijn voor carnivoren.
Breng, voor je eraan begint het vlees op
kamertemperatuur. Verhit een droge grillpan,
liefst één uit gietijzer. Borstel het vlees rondom
in met olijfolie.
Bak de stukken vlees op middelhoog vuur
gedurende 3 minuten aan elke kant. Het vlees
omkeren doe je met een tang en niet met een
vork, anders loopt de jus eruit. Niet méér dan
één keer omdraaien, zodat het grillpatroon
intact blijft.
Controleer met een vleesthermometer de
interne temperatuur. Die moet 54°C bedragen.
Gesneden rundsvlees, tagliata di manzo is
een Italiaanse klassieker die vooral in de
zomermaanden op tafel komt. Het recept is
nauw verwant aan de Florentijnse steak. Het
recept werd in 1973 uitgevonden door Sergio
Lorenzi, de chef-kok van een restaurant in
Pisa.
En dan het mooie verhaaltje om aan tafel te
vertellen: hij zou dit recept bedacht hebben
in opdracht van één van zijn gasten, een
adellijke vrouw uit Arezzo die haar pols
ontwricht had bij het paardrijden. Ze kon zelf
haar vlees niet snijden en vroeg de chef om
dat probleem voor haar op te lossen.
Vandaar dus, de oorsprong van de tagliata…
Pas nu de baktijd aan, volgens de wensen van
je gasten. Voor ‘saignant’ volstaat dit. Voor ‘a
point’ of erger nog, goed doorbakken (pure
horror) iets langer doorbakken.
Haal het vlees uit de pan en laat afgedekt onder
een velletje folie een minuutje ontspannen. Kies
voor een scherp vleesmes met glad lemmet en
verdeel de stukken in ‘tagliata’, sneetjes van een
tweetal centimeter breed.
Op het bord. Bedek de borden met een laagje
rucola. Schik daarop de tagliata. Werk af met
grof zout en peper uit de molen. In principe is
het gerecht nu tafelklaar.
Je kan het verder ‘oppimpen’ met olijfolie,
geschaafde parmezaan en gepofte
kerstomaatjes. Je kan er een dressing bij
serveren van olijfolie gemixt met balsamico,
mosterd, een scheutje citroensap, peper en
zout.
Als contorni, bijgerechtjes, kan je frietjes
serveren of een gemengde salade. Ook een
bordje gegrilde zuiderse groenten gaan er goed
bij.
ossenhaas
olijfolie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
soortgelijke gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: