pasta piñones
con pollo
pasta piñones
paprikapoeder
peper en zout
oregano
tijm
zachte chorizo
pata negra
gekookte
hamblokjes
doperwtjes
kekererwten
half gedroogde
tomaten op olie
zwarte olijven
verse munt
Voorbereiding. Snijd een grote rode paprika,
een paar wortelen en een staafje selder in een
fijne brunoise. Doe hetzelfde met een halve
butternutpompoen en een Japanse aubergine.
Bak deze groenten samen in een scheutje
olijfolie met wat gesnipperde rode ui en een
paar gekneusde knoflookteentjes. Kruid met
peper, zout, oregano en tijm. Zet deze bereiding
even aan de kant.
Bereiding. Portioneer de kip en wrijf de stukken
in met zacht paprikapoeder, peper en zout. Bak
ze in olijfolie aan tot lichtbruin. Voeg een flinke
scheut kippenbouillon en evenveel witte wijn
toe. Dek de pan af en laat een kwartiertje
sudderen tot de stukken kip volledig gaar zijn.
Haal de kip uit de pan en houd ze warm.
Deglaceer de pan met een scheutje bouillon en
zeef het braadvocht. Laat even inkoken en zet
het pannetje afgedekt aan de kant.
Kook de pasta al dente in kippenbouillon.
Meng in een paellapan de uitgelekte pasta met
het bewaarde braadvocht van de kip en de
gestoofde groenten. Voeg verder toe: een
bokaaltje doperwtjes, een paar eetlepels
halfgedroogde kerstomaatjes op olie, een paar
in ringetjes gesneden zwarte olijven en een
handvol gekookte hamblokjes.
Kruid naar smaak bij met paprikapoeder, tijm,
oregano, peper en zout. Voeg indien nodig nog
wat bouillon toe en laat de bereiding op
serveertemperatuur komen.
Leg tenslotte de stukken kip in de paellapan en
werk die af met in reepjes getrokken pata
negra, schijfjes chorizo dulce en gesnipperde
verse munt.
Dit is een variant op het meer bekende
Spaanse gerecht arroz con pollo al ajillo. De
rijst wordt vervangen door ‘piñones’.
Letterlijk vertaald ‘pijnboompitjes’, maar het
gaat wel degelijk om een fijne soort pasta.
Heeft iets weg van de Griekse kritharaki.
Deze pasta ziet eruit en reageert ook een
beetje zoals rijst. Het slorpt het kookvocht
bijna volledig op en lijkt mij bijzonder
geschikt voor de bereiding van fideua en
paella. De purperen worst op foto is een
Japanse variant van een aubergine, gekocht
op een Spaans marktje. Ziet er spectaculair
uit, maar smaakt gewoon naar … aubergine.
kippenwit
rode paprika
wortelen
selder
rode uien
knoflook
aubergine
butternutpompoen
olijfolie
witte wijn
kippenbouillon
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee: