kip Hawaï
ingrediënten - info

kip Hawaï

tomatenpuree kokosbloemsuiker donkere sojasaus mirin witte balsamico-azijn wokolie gemberpoeder gedroogde geroosterde uitjes peper en zout
Voorbereiding. Snijd de kippenborstfilet in grote stukken. Bestuif ze met maïszetmeel. Kruid met peper en zout. Schil een verse ananas. Snijd het vruchtvlees in ringen en daarna in een achttal stukjes per ring. Schil de puntpaprika’s met een dunschiller, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Schil en snijd een tweetal zoete uien in dunne schijfjes. Pel de verse knoflookteentjes en laat ze heel. Kuis en snijd een paar pijpajuintjes op ringetjes. Zet een glaasje kippenbouillon klaar. Maak een sausje van een drietal lepels maïszetmeel opgelost in wat koude kippenbouillon. Voeg daaraan toe: een tweetal eetlepels tomatenpuree, evenveel kokosbloemsuiker of bij gebrek daaraan: rietsuiker. Verder nog: gewone sojasaus en zoete sojasaus. Tot slot een borrelglas mirin en evenveel witte balsamico-azijn. Meng het sausje net voor gebruik tot al het zetmeel opgelost is.
Kip Hawaï is waarschijnlijk ontstaan buiten Hawaï. De juiste oorsprong heb ik niet gevonden, maar het zou gaan om een Europese interpretatie van de tropische Hawaïaanse eetsfeer… In de échte Aziatische keuken bestaan er zeldzame voorbeelden van, zoals de Koe Lo Kai, een klassiek Kantonees gerecht waarbij stukjes kip worden gefrituurd en vervolgens geserveerd in een zoetzure saus met ananas en paprika. Teriyaki kip met geroosterde ananas is ook Chinees, maar klaargemaakt met Japanse technieken. Maakt niet uit, het is geweldig lekker deze zoetzure “kip Hawaï”-schotel.
Bereiding. Bak de stukjes kip rondom aan in hete wokolie. Als ze een mooi kleurtje hebben, voeg dan de gesneden uien, paprika en knoflook toe. Roerbak even op hoog vuur. Schep de brokjes ananas erbij. De helft van een volledige ananas volstaat. Voeg het sausje toe en meng alles goed met de bereiding. Zet dan een deksel op de pan en verlaag het vuur. Laat de bereiding rustig kan sudderen. Reken op een kwartiertje tot de kip gaar is. Controleer dat evenwel. Breng op smaak met azijn, zoete sojasaus, peper en zout indien nodig. Op het bord: een flinke portie kip Hawaï. Werk af met de ringetjes pijpajuin en gedroogde geroosterde uitjes. Serveer daarbij noedels of rijst.
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

kip Hawaï

Bereiding
Ingrediënten
ingrediënten - info kippenborstfilet verse ananas puntpaprika’s zoete uien vers knoflook pijpuitjes maïszetmeel kippenbouillon
tomatenpuree kokosbloemsuiker donkere sojasaus mirin witte balsamico-azijn wokolie gemberpoeder gedroogde geroosterde uitjes peper en zout
Voorbereiding. Snijd de kippenborstfilet in grote stukken. Bestuif ze met maïszetmeel. Kruid met peper en zout. Schil een verse ananas. Snijd het vruchtvlees in ringen en daarna in een achttal stukjes per ring. Schil de puntpaprika’s met een dunschiller, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Schil en snijd een tweetal zoete uien in dunne schijfjes. Pel de verse knoflookteentjes en laat ze heel. Kuis en snijd een paar pijpajuintjes op ringetjes. Zet een glaasje kippenbouillon klaar. Maak een sausje van een drietal lepels maïszetmeel opgelost in wat koude kippenbouillon. Voeg daaraan toe: een tweetal eetlepels tomatenpuree, evenveel kokosbloemsuiker of bij gebrek daaraan: rietsuiker. Verder nog: gewone sojasaus en zoete sojasaus. Tot slot een borrelglas mirin en evenveel witte balsamico-azijn. Meng het sausje net voor gebruik tot al het zetmeel opgelost is.
Kip Hawaï is waarschijnlijk ontstaan buiten Hawaï. De juiste oorsprong heb ik niet gevonden, maar het zou gaan om een Europese interpretatie van de tropische Hawaïaanse eetsfeer… In de échte Aziatische keuken bestaan er zeldzame voorbeelden van, zoals de Koe Lo Kai, een klassiek Kantonees gerecht waarbij stukjes kip worden gefrituurd en vervolgens geserveerd in een zoetzure saus met ananas en paprika. Teriyaki kip met geroosterde ananas is ook Chinees, maar klaargemaakt met Japanse technieken. Maakt niet uit, het is geweldig lekker deze zoetzure “kip Hawaï”-schotel.
receptfiche receptfiche
Bereiding. Bak de stukjes kip rondom aan in hete wokolie. Als ze een mooi kleurtje hebben, voeg dan de gesneden uien, paprika en knoflook toe. Roerbak even op hoog vuur. Schep de brokjes ananas erbij. De helft van een volledige ananas volstaat. Voeg het sausje toe en meng alles goed met de bereiding. Zet dan een deksel op de pan en verlaag het vuur. Laat de bereiding rustig kan sudderen. Reken op een kwartiertje tot de kip gaar is. Controleer dat evenwel. Breng op smaak met azijn, zoete sojasaus, peper en zout indien nodig. Op het bord: een flinke portie kip Hawaï. Werk af met de ringetjes pijpajuin en gedroogde geroosterde uitjes. Serveer daarbij noedels of rijst.
kip Hawaï
de              passie Creatief Koken kookvurige