ingrediënten - info
kip Hawaï
tomatenpuree
kokosbloemsuiker
donkere sojasaus
mirin
witte balsamico-azijn
wokolie
gemberpoeder
gedroogde geroosterde uitjes
peper en zout
Voorbereiding. Snijd de kippenborstfilet in grote stukken.
Bestuif ze met maïszetmeel. Kruid met peper en zout. Schil
een verse ananas. Snijd het vruchtvlees in ringen en daarna in
een achttal stukjes per ring. Schil de puntpaprika’s met een
dunschiller, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd het
vruchtvlees in smalle reepjes. Schil en snijd een tweetal zoete
uien in dunne schijfjes. Pel de verse knoflookteentjes en laat
ze heel. Kuis en snijd een paar pijpajuintjes op ringetjes. Zet
een glaasje kippenbouillon klaar.
Maak een sausje van een drietal lepels maïszetmeel opgelost
in wat koude kippenbouillon. Voeg daaraan toe: een tweetal
eetlepels tomatenpuree, evenveel kokosbloemsuiker of bij
gebrek daaraan: rietsuiker. Verder nog: gewone sojasaus en
zoete sojasaus. Tot slot een borrelglas mirin en evenveel witte
balsamico-azijn. Meng het sausje net voor gebruik tot al het
zetmeel opgelost is.
Kip Hawaï is waarschijnlijk ontstaan buiten Hawaï. De
juiste oorsprong heb ik niet gevonden, maar het zou gaan
om een Europese interpretatie van de tropische
Hawaïaanse eetsfeer… In de échte Aziatische keuken
bestaan er zeldzame voorbeelden van, zoals de Koe Lo
Kai, een klassiek Kantonees gerecht waarbij stukjes kip
worden gefrituurd en vervolgens geserveerd in een
zoetzure saus met ananas en paprika. Teriyaki kip met
geroosterde ananas is ook Chinees, maar klaargemaakt
met Japanse technieken. Maakt niet uit, het is geweldig
lekker deze zoetzure “kip Hawaï”-schotel.
Bereiding. Bak de stukjes kip rondom aan in hete wokolie. Als
ze een mooi kleurtje hebben, voeg dan de gesneden uien,
paprika en knoflook toe. Roerbak even op hoog vuur. Schep
de brokjes ananas erbij. De helft van een volledige ananas
volstaat.
Voeg het sausje toe en meng alles goed met de bereiding. Zet
dan een deksel op de pan en verlaag het vuur. Laat de
bereiding rustig kan sudderen. Reken op een kwartiertje tot de
kip gaar is. Controleer dat evenwel. Breng op smaak met azijn,
zoete sojasaus, peper en zout indien nodig.
Op het bord: een flinke portie kip Hawaï. Werk af met de
ringetjes pijpajuin en gedroogde geroosterde uitjes. Serveer
daarbij noedels of rijst.
kippenborstfilet
verse ananas
puntpaprika’s
zoete uien
vers knoflook
pijpuitjes
maïszetmeel
kippenbouillon
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: