cranachan
diepvries frambozen
volle room
single malt whisky
vloeibare honing
ingrediënten - info
havermout
verse frambozen
Dit nagerechtje staat bekend als 'The King of Scottish
Desserts'. De basisingrediënten zijn opgeklopte room,
geroosterde en gezoete havermout, whisky, honing en
frambozen. Oorspronkelijk werd dit traditionele Schotse
dessert gegeten om de start van de frambozenoogst te
vieren. Nu blijkt het een vaste waarde te zijn bij feesten en
andere speciale gelegenheden. Een Belgisch-culinaire
voetnoot, waarvan de Schotten wellicht woest worden: mij
lijkt dit dessertje nog beter met een bolletje vanille-ijs in
het glas…
Rooster de havermoutvlokken in een droge pan. Voeg na een
paar minuutjes een tweetal soeplepels fijne suiker toe. Roer
voortdurend om.
Maak een frambozencoulis. Verwarm een pak diepgevroren
frambozen, voeg een paar eetlepels fijne suiker toe en zorg
ervoor dat de suiker volledig opgelost is. Druk de vruchtenpap
door een fijne zeef. Het is de bedoeling dat de coulis vrij is van
pitjes.
Maak een drankje van een glas single malt whisky en een
paar eetlepels vloeibare honing. Blijf roeren tot de honing
opgelost is. Klop de slagroom tot hij bijna stijf is en roer om
met het whiskydrankje.
Vul de glazen en wissel lagen coulis, whiskyroom, havermout
en verse frambozen af in een hoog en breed glas. Eindig met
een laagje havermout en een paar verse frambozen.
Zet de glazen een kwartiertje in de koelkast voor het
opdienen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.