Dit nagerechtje staat bekend als 'The King of Scottish Desserts'. De basisingrediënten zijn opgeklopte room, geroosterde en gezoete havermout, whisky, honing en frambozen. Oorspronkelijk werd dit traditionele Schotse dessert gegeten om de start van de frambozenoogst te vieren. Nu blijkt het een vaste waarde te zijn bij feesten en andere speciale gelegenheden. Een Belgisch-culinaire voetnoot, waarvan de Schotten wellicht woest worden: mij lijkt dit dessertje nog beter met een bolletje vanille-ijs in het glas…
Rooster de havermoutvlokken in een droge pan. Voeg na een paar minuutjes een tweetal soeplepels fijne suiker toe. Roer voortdurend om. Maak een frambozencoulis. Verwarm een pak diepgevroren frambozen, voeg een paar eetlepels fijne suiker toe en zorg ervoor dat de suiker volledig opgelost is. Druk de vruchtenpap door een fijne zeef. Het is de bedoeling dat de coulis vrij is van pitjes. Maak een drankje van een glas single malt whisky en een paar eetlepels vloeibare honing. Blijf roeren tot de honing opgelost is. Klop de slagroom tot hij bijna stijf is en roer om met het whiskydrankje. Vul de glazen en wissel lagen coulis, whiskyroom, havermout en verse frambozen af in een hoog en breed glas. Eindig met een laagje havermout en een paar verse frambozen.Zet de glazen een kwartiertje in de koelkast voor het opdienen.
Seizoensgebonden productenDe meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.
Rooster de havermoutvlokken in een droge pan. Voeg na een paar minuutjes een tweetal soeplepels fijne suiker toe. Roer voortdurend om. Maak een frambozencoulis. Verwarm een pak diepgevroren frambozen, voeg een paar eetlepels fijne suiker toe en zorg ervoor dat de suiker volledig opgelost is. Druk de vruchtenpap door een fijne zeef. Het is de bedoeling dat de coulis vrij is van pitjes. Maak een drankje van een glas single malt whisky en een paar eetlepels vloeibare honing. Blijf roeren tot de honing opgelost is. Klop de slagroom tot hij bijna stijf is en roer om met het whiskydrankje. Vul de glazen en wissel lagen coulis, whiskyroom, havermout en verse frambozen af in een hoog en breed glas. Eindig met een laagje havermout en een paar verse frambozen.Zet de glazen een kwartiertje in de koelkast voor het opdienen.
Dit nagerechtje staat bekend als 'The King of Scottish Desserts'. De basisingrediënten zijn opgeklopte room, geroosterde en gezoete havermout, whisky, honing en frambozen. Oorspronkelijk werd dit traditionele Schotse dessert gegeten om de start van de frambozenoogst te vieren. Nu blijkt het een vaste waarde te zijn bij feesten en andere speciale gelegenheden. Een Belgisch-culinaire voetnoot, waarvan de Schotten wellicht woest worden: mij lijkt dit dessertje nog beter met een bolletje vanille-ijs in het glas…
Hoeveelhedenvaningrediëntenworden slechtsvermeldalshetéchtnodigis.Zelf dejuistekeuzesmakenbijdeuitvoering vaneenrecept,metjouwpassievoorhet kookvuur, dat is creatief koken!