Scotch pies
Het deeg. Doe het water, de smout en een
snuifje zout in een pan en breng het aan de
kook. Zorg ervoor dat de smout volledig is
opgelost. Zeef indien nodig, de kaantjes eruit.
Doe de patisseriebloem in een grote kom en
giet er de hete vloeistof over. Roer om met een
spatel tot de bloem de vloeistof heeft
opgenomen. Leg de zachte deegbol op je
werkoppervlak. Laat even afkoelen en kneed
het een paar minuten met de hand. Wikkel het
deeg daarna in plasticfolie en laat het volledig
afkoelen. Je kan het op die manier bewaren in
de koelkast voor later gebruik.
Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Snijd
van elk van die stukken 1/3 af. Rol het grootste
stuk uit met een deegrol tot een deegvel van
een paar millimeter dik en groot genoeg om
een brede muffinvorm te bedekken.
Gebruik bakvormen met een rand van een
vijftal centimeter hoog en tien centimeter
diameter. Heb je die niet, gebruik dan lege
conservenblikjes die de afmetingen benaderen.
Vet de randen in met wat smout en leg op de
bodem een op maat gesneden velletje
bakpapier. Dat zal het verwijderen van de
gebakken pasteitjes vergemakkelijken.
Druk het deegvel in de bakvorm. Rol het
kleinere stuk deeg uit tot een velletje dat groot
genoeg is om de bovenkant van de bakvorm te
bedekken. Gebruik een uitsteekring van het
juiste formaat om het deeg mooi cirkelvormig
uit te snijden. Maak in het midden een luchtgat
met het kleinste uitsteekringetje dat je hebt.
De vulling. Cutter een ui en een paar teentjes
knoflook in zeer fijne stukjes. Bak ze in een
pannetje met wat boter. Meng met lamsgehakt.
Reken op ongeveer 150 g per pasteitje. Kruid
met foelie, peper, zout, rozemarijn, oregano en
marjolein. Voeg een paar eetlepels lamsfond
toe. Kneed alles goed tot een homogene
vleesbol.
Een Scotch pie komt van oorsprong uit de
Schotse hooglanden. Het word er al vier- tot
vijfhonderd jaar lang geleden gegeten. De
traditionele vulling was schapenvlees.
Thans wordt meestal lamsgehakt gebruikt
maar er zijn ook versies met rund. In de
Schotse pubs eet je het, vaak geserveerd
met bonen in tomatensaus en chips. Het is
ook een populaire snack in de kantines van
voetbalstadions. Daarom worden ze ook wel
‘voetbaltaarten’ genoemd. Elk jaar wordt in
Schotland een World Scotch Pie
Championship gehouden.
De vulling:
lamsgehakt
uien
knoflook
lamsfond
foelie
marjolein
rozemarijn
oregano
peper en zout
Schep het mengsel gelijkmatig in de
voorbereide taartvormpjes en druk de vulling
naar beneden, zodat het de vorm voor
ongeveer 2/3 vult. Plaats de deegschijf op de
vulling en druk voorzichtig langs de rand zodat
deze net de zijkant van de vorm raakt. Het is
niet nodig om het deeg te verzegelen met de
rand. Het mag er los bovenop liggen.
Leg de taarten op een bakplaat en bak ze
ongeveer 45 minuten in een oven
voorverwarmd op 185°C. Controleer met een
priem of het vlees volledig gaar is. Het deeg
moet alleszins goudbruin zijn. Haal de taarten
uit de oven en laat ze ongeveer 10 minuten
staan voordat je ze uit de vormpjes haalt.
Op het bord. Serveer de pasteitjes warm of
opgewarmd. Als begeleiding kan je boontjes
in tomatensaus en gebakken krieltjes of
frietjes geven. Ze worden als snack ook vaak
gewoon begeleid van ketchup of mosterd,
bovenop het pasteitje. De opstaande rand van
het pasteitje zou immers bedoeld zijn om het
sausje te bevatten.
Het deeg:
200 g smout
2 dl water
500 g patisseriebloem
een koffielepel zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: