svíčková
na smetaně
kruidnagels
laurier
gedroogde tijm
rode wijnazijn
vleesbouillon
suiker
zoete mosterd
(hořčice)
zure room
boter
olijfolie
Entrecôte in roomsaus ofwel svíčková na
smetaně is een populair Tsjechisch gerecht.
De benaming is misleidend want het vlees
dat ervoor gebruikt wordt is rosbief. De
saus heeft een unieke smaak en samen met
de broodknoedels (knedliky) waarmee het
gerecht geserveerd wordt, levert dit een
goed herkenbaar geheel af voor wie een
beetje vertrouwd is met de Tsjechische
keuken.
De dag voordien: leg een paar plakken
buikspek in de diepvries. De dag daarna:
breng een stuk rosbief op kamertemperatuur.
Haal het spek uit de diepvries, laat lichtjes
ontdooien en snijd er dan dunne reepjes van.
Steek met een scherp mes gaten in de rosbief
en vergroot die met de steel van een houten
lepel. Steek spekreepjes in de holtes in de
rosbief.
Schil en snijd een paar wortelen, pastinaak en
raapjes op kleine dobbelsteentjes. Snijd een
paar uien in halvemaantjes. Pel en plet een
halve bol knoflookteentjes. Snijd een paar
stengels bleekselder op ringetjes.
Marineren. Leg de gepikeerde rosbief in een
bowl met de gesneden groenten. Overgiet met
een paar eetlepels olijfolie, rode wijnazijn en
vleesbouillon. Kruid met peper uit de molen,
zout, een paar kruidnagels, een paar
laurierblaadjes en gedroogde tijm. Laat een
uurtje marineren en roer minstens één keer om
in die periode.
Haal het vlees uit de marinade en dep het
droog met keukenpapier. Verhit in een gewone
pan een klontje boter met wat olijfolie. Schroei
de rosbief aan alle kanten dicht en dat zijn er in
principe 6.
Voeg wat water toe aan de aanbaksels, maak
ze los, roer goed om en zeef tot een mooie
vleesjus. Giet de vleesjus in een kasserol. Doe
er de marinade met de groenten bij en ook de
rosbief.
Giet er vleesbouillon bij tot het vlees
ondergedompeld is. Breng op smaak met een
paar eetlepels mosterd en suiker. Laat het
stoofpotje anderhalf tot 2 uur sudderen, tot het
vlees gaar is.
Haal het vlees uit de kasserol. Verwijder de
laurier en zet de handmixer in de pot. Druk de
groentenpuree door een fijne zeef. Je hebt nu
een vezelloze saus. Giet die in een kookpot en
laat inkoken om de smaak te versterken. Maak
een lichte roux en verdun tot een gebonden
saus met het ingekookte vocht. Roer er een paar
eetlepels zure room doorheen en laat de saus
nu niet meer koken. Zet warm weg.
Maak je eigen broodknoedels (knedliky) of
gebruik een kant-en-klaar product. Snijd het
vlees op centimeter dikke plakjes.
Op het bord. Een spiegel van saus met daarop
een tweetal plakjes vlees. Langs de rand een
paar schijven broodknoedels. Werk af met zeste
van citroen en gehakte peterselie. Presenteer
met individuele potjes zure room.
gerookt spek
rosbief
uien
knoflook
wortelen
raapjes
pastinaak
bleekselder
broodknoedels
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer recepten met broodknoedels :
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
bijpassend gerecht :