cumelo salade
uien
witte balsamico
olijfolie
basilicum
peper en zout
Halveer de cumelo’s, haal de pitjes eruit en verdeel ze in
halvemaantjes. Schil die, zodat je zuiver vruchtvlees
overhoudt. Snijd dat in hapklare partjes.
Snijd de onderkant van een paar radicchio’s weg en snijd ze in
reepjes zoals je zou doen met rauw witloof.
Snijd de uien en een paar knoflookteentjes in fijne brunoise.
Leg die op z’n minst een half uurtje te week in een marinade
van witte balsamico met een scheut olijfolie.
Meng nu alle ingrediënten, marinade inbegrepen, met een
handvol gescheurde basilicumblaadjes en breng op smaak
met een beetje zout. Zet de bereiding een tijdje in de koelkast
voor het opdienen.
Perfect als bijgerecht, in een Italiaans menu of bijvoorbeeld bij
een zomerse barbecue.
ingrediënten - info
cumelo
radicchio
knoflook
De échte benaming van ‘cumelo’ is barattiere. Het is een
vrucht die in hoofdzaak gekweekt wordt in Puglia, maar
ook in Noord-Afrika en meer bepaald in Tunesië.
Wat het zo bijzonder maakt, is de smaak. Je proeft ervan
en twijfelt écht of je nu een komkommer, dan wel een
meloen aan het eten bent. Een ‘cumelo’ dus,
samentrekking van komkommer en meloen.
Het zou een soort ‘vergeten vrucht’ kunnen zijn, ware het
niet dat diverse supermarkten in onze streken het
beginnen op te nemen in hun aanbod. Proberen dus, het
loont de moeite en je kan ermee scoren bij
nietsvermoedende tafelgenoten…
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer vegetarische gerechten: