Schwarzwälder
Burger
Dit soort burger heb ik voor het eerst
gegeten in Bad Bellingen, een stadje in het
zuidelijke Zwarte Woud. Het was een
indrukwekkend bordvullend broodje met een
diameter van naar schatting 15 cm, gevuld
met een rundsburger en uitpuilend van
gebakken Zwarte Woudham. Bovendien de
obligate kaas, sla en andere ingrediënten die
een gevuld broodje tot een burger maken. Er
bestaan talloze varianten, met uiteraard één
constante: er moét Zwarte Woudham
inzitten. En soms, zoals hier een sausje op
basis van Kirsch.
De saus is Schwarzwälder Kirsch Soße. Giet
de inhoud van een bokaal ingemaakte kersen in
een pannetje. Pureer de kersen met de
staafmixer. Voeg een gelijke hoeveelheid
passata toe en breng aan de kook. Kruid met
een mespuntje kaneelpoeder en breng verder
op smaak met een eetlepel suiker en een flinke
scheut Worcestersaus. Voeg een borrelglas
Kirsch likeur toe en een glas room. Roer om en
laat inkoken. Bind de saus met maïszetmeel.
Houd de saus warm tot gebruik.
De burgers. Kruid het vlees met peper, zout,
uienpoeder en knoflookpoeder. Vorm de
burgers en bak ze in een beetje olijfolie. Dek af
en bewaar op lage temperatuur.
Gekarameliseerde uien. Snijd een tweetal uien
op ringen. Bak ze in een pan met een beetje
olijfolie tot ze glazig zijn. Giet er een paar
eetlepels kersensap bij en een borrelglas Kirsch
likeur. Blijf roerbakken tot alle vocht verdwenen
is.
Champignons. Snijd een handvol bruine
champignons in schijfjes en bak die in een pan
met een scheutje olie. Breng op smaak met
knoflookpoeder en gedroogde peterselie.
Roerbak verder tot alle vocht verdwenen is.
Schwarzwälder ham. Bak de plakjes ham
krokant in een droge antikleefpan.
Snijd de burgerbroodjes open, bestuif de
binnenkant met olijfoliespray en leg ze op die
kant in een droge grillpan. Laat een minuutje
roosteren.
De opbouw. Begin met het onderste stuk van
het broodje in te smeren met een mengsel van
graantjesmosterd en honing. Leg daarop een
paar schijfjes zoetzure augurk. Verder naar
boven toe in deze volgorde: schijfjes
komkommer, twee plakjes krokante hesp, een
sneetje emmentaler, een burger, een sneetje
emmentaler, twee plakjes ham, een paar lepels
ui, een paar lepels champignons en sluit af met
het bovenste van de burgerbun. Stabiliseer de
constructie met een barbecuespiesje.
De afwerking. Bestuif de bovenkant met
olijfoliespray en bedek met geraspte
emmentaler. Zet de burgers elk apart op kleine
bordjes en alle bordjes op een ovenplaat. Zet
die gedurende 10 minuten in een oven
voorverwarmd op 185°C.
Maak ondertussen de grote borden klaar.
Garneer met gemengde sla, een hard gekookt
ei, gesneden tomaat en komkommer. Werk af
met plukjes peterselie. Giet een paar lepels
saus in individuele potjes en zet die op de grote
borden.
Neem de burgers uit de oven en zet ze met
bordje en al op de grotere schotel. Klaar om op
te dienen.
ingrediënten - info
rundergehakt
peper en zout
uienpoeder
knoflookpoeder
olijfolie
uien
bokaal kersen
Kirsch
gemengde sla
eieren
tomaten
komkommer
peterselie
bruine champignons
gedroogde
peterselie
Schwarzwälder ham
burgerbroodjes
graantjesmosterd
honing
zoetzure augurken
komkommer
emmentaler kaas
kaneelpoeder
passata
kristalsuiker
Worcester saus
room
maïszetmeel