tortilla’s
400 g maïsmeel
500 g water
Het maken van maïstortilla’s is een
techniek die reeds door de Inca’s en de
Maya’s toegepast werd. Het lijkt
eenvoudig, maar er zijn toch een paar
serieuse valkuilen. Het deeg is zeer
breekbaar en moet dus uiterst voorzichtig
in de pan gelegd worden. Maak ze zo plat
mogelijk. Te dikke exemplaren zijn niet
buigzaam genoeg om als taco’s te
gebruiken, die je wil dubbelplooien. Je
moet je pan niet té heet laten worden en
geduld hebben tot de koek opbolt. En
tenslotte, leg de afgewerkte exemplaren op
een stapeltje tussen borden, zodat ze
buigzamer worden.
Doe het maïsmeel in een kom. Voeg een
beetje zout en een scheut olijfolie toe. Voeg
met kleine hoeveelheden koud water toe en
kneed tot een deegbal ontstaat. Het deeg mag
vochtig, maar niet kleverig zijn.
Snijd balletjes van het deeg, ter grootte van
een golfballetje. Heb je geen tortillapers, leg
dan een balletje tussen twee vellen bakpapier
en druk het plat met een kookpot.
Nu komt een lastig moment, want een
ongebakken tortilla is enorm breekbaar.
Verwijder één vel bakpapier en leg de tortilla
op die kant in een droge hete koekenpan.
Verwijder dan pas het andere vel.
Laat een minuutje of twee staan. Schud de pan
en keer de tortilla om. Hij is gaar als de koek
begint op te blazen. Leg de afgewerkte tortilla’s
onmiddellijk tussen 2 borden, zodat ze flexibel
worden.
De methode met de kookpot levert iets dikkere
tortilla’s op. Staan ze regelmatig op jouw
menu, overweeg dan toch de aanschaf van
een specifieke pers, die veel dunnere
exemplaren maakt.
zout
olijfolie