tartiflette
met witloof
en beenham
Voorbereiding. Kook geschilde vastkokende
aardappelen gaar. Laat afkoelen tot lauw en
snijd ze op schijfjes. Snijd een paar uien in
halvemaantjes. Plet een halve bol gepelde
knoflookteentjes. Snijd de poepjes weg van
een paar kleine witloofstronkjes en verdeel die
in losse blaadjes. Snijd een dikke plak
beenham in blokjes.
Het is strikt genomen niet nodig, maar ik snijd
de korst weg van de reblochon. Halveer de
kaas in de breedte en snijd die twee schijven
nog eens in twee.
Bereiding. Fruit de uien in een hete pan met
bruisende boter. Voeg na een tweetal
minuutjes de witloofblaadjes en de
knoflookteentjes toe. Kruid met peper, zout,
Provençaalse kruiden en geraspte
nootmuskaat. Roerbak tot de uien en het
witloof beginnen te kleuren.
Voeg nu een flesje culinaire room en een half
glas witte wijn toe. Meng alles goed en laat op
middelhoog vuur uitdampen en inkoken tot
sausdikte. Voeg de blokjes beenham toe om
ze mee op te warmen.
Beboter een gratineerschotel. Bedek de
bodem met de helft van de gekookte
aardappelschijfjes. Schep daarop met een
schuimspaan de mengeling van uien, knoflook,
witloof en hamblokjes. Dek af met een nieuwe
laag aardappelschijfjes. Leg bovenop de halve
schijven kaas.
Zet de schotel 25 minuten of langer in een
oven voorverwarmd op 185°C en dat tot de
kaas gesmolten en gegratineerd is. Een
hogere temperatuur hoeft in dit recept niet,
omdat alle ingrediënten reeds vooraf
geprepareerd zijn.
Dien onmiddellijk op, eventueel met wat
stokbrood en een fris slaatje.
Een gerechtje met een verhaal! Ik hou ervan.
Tartiflette is afkomstig uit de Franse Haute-
Savoie. Het blijkt immens populair in de
skigebieden en het heeft de uitstraling van
een oud en traditioneel Frans boerengerecht.
Mispoes! Het werd rond 1980 bedacht door
een marketingbureau om de slabakkende
verkoop van de Reblochonkaas op te
krikken. Opdracht geslaagd, want het is nu
een vaste waarde in het Franse culinaire
patrimonium en de reblochon wordt zot-veel
verkocht. Ondertussen zijn er talloze
varianten van de oorspronkelijke tartiflette
ontstaan. Dit is er eentje met Belgisch witloof
en zonder spek. Weet vooraf dat de
toevoeging van witloof, het eindresultaat iets
minder samenhangend maakt.
room
witte wijn
tijm
oregano
rozemarijn
peper en zout
nootmuskaat
reblochon
vastkokende
aardappelen
beenham
uien
witloof
knoflook
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad: