ćevapčići uit Kroatië
paprikapoeder
cayennepeper
baksoda
ei
peper en zout
olijfolie
Snipper de uien en het knoflook zeer fijn. Meng gelijke
hoeveelheden varkens- en rundergehakt. Meng met een eiwit,
gesneden uien en knoflook. Kruid met zacht paprikapoeder,
cayennepeper, peper en zout. Voeg een mespuntje baksoda
toe.
Schep deze bereiding in de foodprocessor en mix tot een zeer
fijne, homogene massa.
Maak er eerst balletjes van, ter grootte van een golfballetje.
Rol die uit tot duimdikke worstjes en schik ze op een schotel.
Dek af met folie en zet de schaal een paar uur in de koelkast
zodat de smaken zich kunnen mengen.
Grill de ćevapčići ongeveer 8 minuten rondom op de
barbecue. Strijk ze regelmatig in met wat olie. Je kan ze ook
perfect in de pan bakken in wat boter zoals op foto.
ingrediënten - info
varkensgehakt
rundergehakt
knoflook
uien
Deze pikante worstjes zijn in alle Balkanlanden zeer
populair. Maar zowat elke regio heeft er een eigen versie
van. Naast varken of rund, wordt er vaak ook lamsvlees in
verwerkt. Ook de kruiding varieert.
Het vlees gaat vrijwel altijd tweemaal door de molen om
een extra fijne textuur te bekomen. In de meeste varianten
worden géén eieren of paneermeel verwerkt. Ćevapčići
komen op tafel samen met een schaal ajvar en een
groenteschotel met uienringen, paprika’s en tomaten. Je
kan er brood, Griekse pasta, sjobska salade of zelfs
frietjes bij serveren.