gebraden kip in
Catalaanse stijl
Voorbereiding. Snijd een paar uien in
halvemaantjes. Schil en snijd een paar wortelen
op schijfjes. Plet een halve bol gepelde
knoflookteentjes. Leg een paar tomaten een
half minuutje in kokend water. Koel ze
onmiddellijk af onder de kraan. Verwijder de
schil, halveer en verwijder de pitjes. Snijd het
vruchtvlees in reepjes.
Haal de pitten uit verse pruimen en abrikozen
en verdeel de vruchtjes in vier. Rooster een
handvol pijnboompitjes tot ze kleuren. Maak
een kruidentuiltje van verse tijm, rozemarijn,
laurier en een kaneelstokje.
Bereiding. Bak de stukken kip rondom bruin in
een brede pan met wat olijfolie. Kruid met
peper en zout. Schep de halfgare kip in een
kasserol. Bak de uien met de wortelen een paar
minuutjes en voeg dan het knoflook toe. Laat
nog een minuutje bakken. De uien moeten
glazig zijn.
Schep deze bereiding bij de kip in de kasserol,
leg er het kruidentuiltje bij en vul aan met een
glas witte wijn, een half glas Spaanse brandy
en kippenbouillon, tot alles ondergedompeld
is. Laat op zacht vuur minstens een half uurtje
sudderen tot de kip gaar is. Er hoeft geen
deksel op de pot, de bereiding mag wat
uitdampen.
tijm
rozemarijn
laurier
kaneelstokje
olijfolie
witte wijn
Spaanse brandy
kippenbouillon
peterselie
peper en zout
Dit is een traditioneel Catalaans gerecht dat
vooral tijdens de eindejaarsfeesten of in de
winter op tafel komt. Dan worden er
rozijntjes en gedroogde pruimen in verwerkt
en soms ook gedroogde abrikozen. Maar in
de zomer kan het gedroogd fruit perfect
vervangen worden door verse exemplaren.
Dit maakt de ‘pollo rustido a la catalana’ iets
minder traditioneel, maar toch zomers
lekker.
Meng nu alles met het gesneden fruit, maar
bewaar de tomatenblokjes. Laat nog een
kwartiertje sudderen tot het fruit zacht is.
Opdienen. Verwijder het kruidentuiltje. Meng
de bereiding met de pijnboompitjes. Leg op elk
bord een stuk kip en overgiet met fruit en saus.
Werk af met plukjes peterselie en verse
tomatenblokjes.
kippenbouten
uien
wortelen
knoflook
tomaten
verse pruimen
verse abrikozen
pijnboompitjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee: