snert
1 kg spliterwten 4 liter water prei selder met blad knolselder hammetje varkenspoten varkensstaart
Was de spliterwten in een stramien onder de kraan. Zet de spliterwten daarna op in water. Als dat kookt, voeg dan het hammetje, de poten en de staartjes toe. Kruid met laurier, peper, selderijzout en bonenkruid. Laat minstens een half uurtje sudderen en spaan regelmatig af. Snijd ondertussen een knolselder op grote dobbelstenen. Schil een paar stengels selder met een dunschiller en snijd ze in schijfjes. Bewaar een handvol selderijblaadjes. Was en snijd een paar stukken prei op schijfjes.

snert

Erwtensoep is niet écht Hollands van origine, want de oude Grieken maakten die al in 500 voor Christus. Toch is snert, als variant van de aloude erwtensoep, uitgegroeid tot een gerecht waarvoor een paar specifieke regels gelden. Als groenten gaan er in principe enkel spliterwten, prei en knolselder in. Een kleine toegeving wordt gedaan voor bladselder. De toevoeging van aardappelen, wortelen of ui doet de wenkbrauwen fronsen van de Bewakers van het Origineel. Verder gaat er enkel varkensvlees in. Alleszins een hammetje, met uitbreiding naar oren, poten en staart. Gelderse rookworst is een must! Niet te vervangen door de Poolse of andere look-alike’s. En tot slot, je mag je erwtensoep pas snert noemen, als ze een nachtje in de koeling heeft gestaan.
snert 2
spiering Gelderse rookworst laurier bonenkruid peper uit de molen selderijzout roggebrood gezouten boter
Voeg de groenten na een half uurtje toe aan de kookpot en roer goed om. Laat minstens 1 ½ uur koken op laag vuur en roer regelmatig om. De soep mag af het vuur als de erwten zo goed als opgelost zijn. Zet de kookpot een nachtje op een koele plaats. De volgende dag: vis de laurierblaadjes uit de soep. Haal er dan het vlees uit. Verwijder het vel en vetresten. Versnijd het vlees in kleine stukjes en bewaar koel. Bak een paar lappen spiering en versnijd ze. Zet de pot terug op het vuur en breng op temperatuur. Leg er voor het opdienen de op ringen gesneden Gelderse rookworst en de gebakken spiering erbij en ook het in de koeling bewaarde vlees en de selderijblaadjes. Dien op met roggebrood en gezouten boter.
Creatief Koken de              passie kookvurige

snert

1 kg spliterwten 4 liter water prei selder met blad knolselder hammetje varkenspoten varkensstaart
Was de spliterwten in een stramien onder de kraan. Zet de spliterwten daarna op in water. Als dat kookt, voeg dan het hammetje, de poten en de staartjes toe. Kruid met laurier, peper, selderijzout en bonenkruid. Laat minstens een half uurtje sudderen en spaan regelmatig af. Snijd ondertussen een knolselder op grote dobbelstenen. Schil een paar stengels selder met een dunschiller en snijd ze in schijfjes. Bewaar een handvol selderijblaadjes. Was en snijd een paar stukken prei op schijfjes.
Ingrediënten Bereiding
spiering Gelderse rookworst laurier bonenkruid peper uit de molen selderijzout roggebrood gezouten boter
Voeg de groenten na een half uurtje toe aan de kookpot en roer goed om. Laat minstens 1 ½ uur koken op laag vuur en roer regelmatig om. De soep mag af het vuur als de erwten zo goed als opgelost zijn. Zet de kookpot een nachtje op een koele plaats. De volgende dag: vis de laurierblaadjes uit de soep. Haal er dan het vlees uit. Verwijder het vel en vetresten. Versnijd het vlees in kleine stukjes en bewaar koel. Bak een paar lappen spiering en versnijd ze. Zet de pot terug op het vuur en breng op temperatuur. Leg er voor het opdienen de op ringen gesneden Gelderse rookworst en de gebakken spiering erbij en ook het in de koeling bewaarde vlees en de selderijblaadjes. Dien op met roggebrood en gezouten boter.
Erwtensoep is niet écht Hollands van origine, want de oude Grieken maakten die al in 500 voor Christus. Toch is snert, als variant van de aloude erwtensoep, uitgegroeid tot een gerecht waarvoor een paar specifieke regels gelden. Als groenten gaan er in principe enkel spliterwten, prei en knolselder in. Een kleine toegeving wordt gedaan voor bladselder. De toevoeging van aardappelen, wortelen of ui doet de wenkbrauwen fronsen van de Bewakers van het Origineel. Verder gaat er enkel varkensvlees in. Alleszins een hammetje, met uitbreiding naar oren, poten en staart. Gelderse rookworst is een must! Niet te vervangen door de Poolse of andere look-alike’s. En tot slot, je mag je erwtensoep pas snert noemen, als ze een nachtje in de koeling heeft gestaan.
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige