snert
1 kg spliterwten
4 liter water
prei
selder met blad
knolselder
hammetje
varkenspoten
varkensstaart
Was de spliterwten in een stramien onder de
kraan. Zet de spliterwten daarna op in water.
Als dat kookt, voeg dan het hammetje, de
poten en de staartjes toe. Kruid met laurier,
peper, selderijzout en bonenkruid. Laat
minstens een half uurtje sudderen en spaan
regelmatig af.
Snijd ondertussen een knolselder op grote
dobbelstenen. Schil een paar stengels selder
met een dunschiller en snijd ze in schijfjes.
Bewaar een handvol selderijblaadjes. Was
en snijd een paar stukken prei op schijfjes.
spiering
Gelderse rookworst
laurier
bonenkruid
peper uit de molen
selderijzout
roggebrood
gezouten boter
Voeg de groenten na een half uurtje toe aan de
kookpot en roer goed om. Laat minstens 1 ½
uur koken op laag vuur en roer regelmatig om.
De soep mag af het vuur als de erwten zo goed
als opgelost zijn. Zet de kookpot een nachtje op
een koele plaats.
De volgende dag: vis de laurierblaadjes uit de
soep. Haal er dan het vlees uit. Verwijder het
vel en vetresten. Versnijd het vlees in kleine
stukjes en bewaar koel. Bak een paar lappen
spiering en versnijd ze.
Zet de pot terug op het vuur en breng op
temperatuur. Leg er voor het opdienen de op
ringen gesneden Gelderse rookworst en de
gebakken spiering erbij en ook het in de koeling
bewaarde vlees en de selderijblaadjes.
Dien op met roggebrood en gezouten boter.
Erwtensoep is niet écht Hollands van
origine, want de oude Grieken maakten die
al in 500 voor Christus. Toch is snert, als
variant van de aloude erwtensoep,
uitgegroeid tot een gerecht waarvoor een
paar specifieke regels gelden. Als
groenten gaan er in principe enkel
spliterwten, prei en knolselder in. Een
kleine toegeving wordt gedaan voor
bladselder. De toevoeging van
aardappelen, wortelen of ui doet de
wenkbrauwen fronsen van de Bewakers
van het Origineel.
Verder gaat er enkel varkensvlees in.
Alleszins een hammetje, met uitbreiding
naar oren, poten en staart. Gelderse
rookworst is een must! Niet te vervangen
door de Poolse of andere look-alike’s. En
tot slot, je mag je erwtensoep pas snert
noemen, als ze een nachtje in de koeling
heeft gestaan.