‘Chili met vlees’ is de vrije vertaling van de benaming van dit gerecht. Het is van oorsprong Mexicaans. Vanaf de 19e eeuw begon het aan de verovering van de hele wereld, te beginnen met de Verenigde Staten.Die ‘verovering’ mag je bijna letterlijk nemen. In die periode zouden de soldaten van het Amerikaanse leger in de staat Texas dit gerechtje vrij vaak in hun gamellen gekwakt gekregen hebben.
Bak zuiver rundsgehakt rul in olijfolie. Sauteer in een andere pan zeer fijngehakte ui, knoflook en rode paprika. Voeg beiden samen en doe er een kruidenmix bij van zacht paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper, koriander, marjolein, peper en zout.Voeg er na een paar minuutjes een groot blik tomatenpuree aan toe en meng goed tot de bereiding een egaal rode kleur heeft. Laat even sudderen en doe er dan een blik rode bonen en een blik maïskorrels bij. Meng weer alles goed en laat het indien mogelijk een tijdje rusten om de smaken te mengen. Dien warm op met gehakte peterselie en warme tortilla’s. Een beetje tabasco en/of chilisaus zorgt voor aanpassing aan het persoonlijke smakenpalet.
Seizoensgebonden productenDe meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.
‘Chili met vlees’ is de vrije vertaling van de benaming van dit gerecht. Het is van oorsprong Mexicaans. Vanaf de 19e eeuw begon het aan de verovering van de hele wereld, te beginnen met de Verenigde Staten.Die ‘verovering’ mag je bijna letterlijk nemen. In die periode zouden de soldaten van het Amerikaanse leger in de staat Texas dit gerechtje vrij vaak in hun gamellen gekwakt gekregen hebben.
Bak zuiver rundsgehakt rul in olijfolie. Sauteer in een andere pan zeer fijngehakte ui, knoflook en rode paprika. Voeg beiden samen en doe er een kruidenmix bij van zacht paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper, koriander, marjolein, peper en zout.Voeg er na een paar minuutjes een groot blik tomatenpuree aan toe en meng goed tot de bereiding een egaal rode kleur heeft. Laat even sudderen en doe er dan een blik rode bonen en een blik maïskorrels bij. Meng weer alles goed en laat het indien mogelijk een tijdje rusten om de smaken te mengen. Dien warm op met gehakte peterselie en warme tortilla’s. Een beetje tabasco en/of chilisaus zorgt voor aanpassing aan het persoonlijke smakenpalet.
marjoleinpeper en zouttomatenpureerode bonenmaïskorrelspeterselietortilla’stabascochilisaus
Hoeveelhedenvaningrediëntenworden slechtsvermeldalshetéchtnodigis.Zelf dejuistekeuzesmakenbijdeuitvoering vaneenrecept,metjouwpassievoorhet kookvuur, dat is creatief koken!