ingrediënten - info
zuiver rundsgehakt
ui
knoflook
rode paprika’s
zacht paprikapoeder
komijn
cayennepeper
koriander
Chili met vlees is de vrije vertaling van de benaming van
dit gerecht.
Het is van oorsprong Mexicaans, maar al vanaf de 19e
eeuw begon het aan de verovering van de hele wereld, te
beginnen met de Verenigde Staten.
De ‘verovering’ mag je bijna letterlijk nemen, want
blijkbaar zou, in die periode reeds, het Amerikaanse leger
in de staat Texas dit gerechtje vrij vaak in hun gamellen
gekwakt gekregen hebben.
Bak zuiver rundsgehakt rul in olijfolie. Sauteer in een andere
pan zeer fijngehakte ui, knoflook en rode paprika. Voeg beiden
samen en doe er een kruidenmix bij van zacht paprikapoeder,
komijnpoeder, cayennepeper, koriander, marjolein, peper en
zout.
Voeg er na een paar minuutjes een blik tomatenblokjes en een
paar eetlepels tomatenpuree aan toe. Laat even sudderen en
doe er dan een blik rode bonen en een blik maïskorrels bij.
Meng alles goed en laat het indien mogelijk een tijdje rusten
om de smaken te mengen.
Dien warm op met gehakte peterselie en warme tortilla’s. Een
beetje tabasco en/of chilisaus zorgt voor aanpassing aan het
persoonlijke smakenpalet.
chili con carne
marjolein
peper en zout
tomatenblokjes uit blik
tomatenpuree
rode bonen
maïskorrels
peterselie
tortilla’s
tabasco
chilisaus