Christmas punch
Vul een bakje met water. Leg het in de
diepvries tot de inhoud een ijsklomp geworden
is. Haal de ijsklomp uit het bakje en leg het in
de bowl.
Meng in een verhouding van 1 cognac, 1
bruine rum, 1 triple sec met 3 versgeperst
mandarijntjessap en 3 ananassap. Vul op met
een fles schuimwijn, vlak voor het opdienen.
De hoeveelheden drank pus sap moeten
ongeveer gelijk zijn aan de inhoud van de fles
schuimwijn.
De oorsprong van de ‘punch’ ligt in India.
Het woord betekent zoveel als ‘vijf’ wat staat
voor de vijf belangrijkste ingrediënten die
het bevat: water, limoen, suiker, kruiden en
alcohol. In de 17e eeuw, de koloniale
periode, werd het drankje geïntroduceerd in
het Verenigd Koninkrijk. De Christmas
punch heeft er nog altijd een vaste plaats in
de Kersttraditie.
Hier één van de vele varianten op het thema.
Je kan er zelf andere bedenken, met of
zonder alcohol. Er is slechts één belangrijke
stelregel: punch wordt geserveerd in een
bowl en die is liefst zo groot mogelijk.
3 mandarijntjessap
3 ananassap
fles cava of prosecco
1 Cognac
1 bruine rum
1 Triple Sec