moussaka
Stoof gesnipperde ui met geplette knoflook in olijfolie en voeg het gehakt toe. Bak tot het vlees korrelig is. Voeg toe: tomatenpuree, rode wijn en een kruidenmix van oregano, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Laat dit sudderen op laag vuur. Maak een roux met boter en bloem. Voeg groentebouillon toe tot een dikke bechamel. Meng met geraspte feta. Meng drie eetlepels bechamel met een ei, gesnipperde peterselie en wat geraspte feta en roer dit door de vleesbereiding. Snijd een aubergine in schijven en bak ze goudbruin in olijfolie. In een ovenschotel: een laag gebakken aubergines en daarop de vleesbereiding. Dek af met de rest van de bechamel en geraspte fetakaas. Zet de schotel 30 à 40 minuten in de oven op 185°C.

moussaka

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is moussaka géén gerecht dat eeuwenoud is. Het werd in de beginjaren van vorige eeuw geïntroduceerd door de Griekse kok Nicolaos Tselementes. De basis voor dit gerecht was en is aubergines en lamsgehakt, bereid met rode wijn, kruiden en tomaten. Wie ooit op het vermaledijde idee gekomen is om aardappelen te verwerken in moussaka, die verdient de eeuwige verdoemenis. Waarschijnlijk een praktijk van twijfelachtige restauranthouders om te verhullen dat er minder (duur) vlees inzit dan men mag verwachten.
tomatenpuree ei peterselie aubergine feta parmesan oregano kaneel kruidnagel nootmuskaat
ui knoflook olijfolie lams- of rundsgehakt vloeiende bloem boter groentebouillon rode wijn
Creatief Koken de              passie kookvurige
receptinfo print

moussaka

Stoof gesnipperde ui met geplette knoflook in olijfolie en voeg het gehakt toe. Bak tot het vlees korrelig is. Voeg toe: tomatenpuree, rode wijn en een kruidenmix van oregano, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Laat dit sudderen op laag vuur. Maak een roux met boter en bloem. Voeg groentebouillon toe tot een dikke bechamel. Meng met geraspte feta. Meng drie eetlepels bechamel met een ei, gesnipperde peterselie en wat geraspte feta en roer dit door de vleesbereiding. Snijd een aubergine in schijven en bak ze goudbruin in olijfolie. In een ovenschotel: een laag gebakken aubergines en daarop de vleesbereiding. Dek af met de rest van de bechamel en geraspte fetakaas. Zet de schotel 30 à 40 minuten in de oven op 185°C.
In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is moussaka géén gerecht dat eeuwenoud is. Het werd in de beginjaren van vorige eeuw geïntroduceerd door de Griekse kok Nicolaos Tselementes. De basis voor dit gerecht was en is aubergines en lamsgehakt, bereid met rode wijn, kruiden en tomaten. Wie ooit op het vermaledijde idee gekomen is om aardappelen te verwerken in moussaka, die verdient de eeuwige verdoemenis. Waarschijnlijk een praktijk van twijfelachtige restauranthouders om te verhullen dat er minder (duur) vlees inzit dan men mag verwachten.
tomatenpuree ei peterselie aubergine feta parmesan oregano kaneel kruidnagel nootmuskaat
ui knoflook olijfolie lams- of rundsgehakt vloeiende bloem boter groentebouillon rode wijn
INGREDIËNTEN
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: print recept print print print recept recept aubergines  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06
selectie:
bijpassende gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
de              passie Creatief Koken kookvurige