paté Gaumais
Lotharingse
vleestaart
Snijd de spiering in stukken van een paar
centimeter breed. Maak de marinade met de
opgesomde ingrediënten en laat het vlees er 48
uur in marineren in de koelkast.
Zeef de bloem. Los de gist op in de melk. Klop
2 eieren los. Maak een kuiltje in de bloem en
giet daarin de gistmelk, eieren, zachte boter en
smout. Kneed tot een soepele deegbal. Dek af
en laat 1 ½ uur rijzen op kamertemperatuur en
tochtvrij.
Deel het deeg in twee en kneed opnieuw. Laat
beide deegballen nog 60 minuten rijzen.
Beboter en bestuif een taartvorm met bloem.
Rol de deegballen uit tot cirkels. Leg één ervan
in de taartvorm, tot over de rand. Doorprik en
leg er het uitgelekte gemarineerde vlees in.
Maak de randen van de tweede deegcirkel nat
en bedek er de taart mee. Druk de rand rondom
goed aan zodat een gesloten taart ontstaat.
Maak een gaatje in het midden en steek er een
buisje in, bijvoorbeeld van aluminiumfolie.
Bestrijk met losgeklopt eigeel.
Bak de taart af in 1 ½ uur in een oven
voorverwarmd op 200°C.
1kg spiering
Voor de marinade:
droge witte wijn
olijfolie
azijn
knoflook
sjalotjes
laurier
tijm
peterselie
kruidnagel
peper en zout
De Gaume of Gaumestreek is het Franstalige
deel van Belgisch-Lotharingen op de grens
met Frankrijk ten zuiden van de Ardennen en
het wordt daar niet toe gerekend. In België
valt de streek grotendeels samen met het
arrondissement Virton.
Voor het deeg:
500 g tarwebloem
60 g bakkersgist
150 g boter
20 cl volle melk
1 eetlepel smout of
boter
3 eieren
1 mespunt zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad
meer recepten met vlees: