Hasseltse krentenmik
1 kg patisseriebloem
500 g boter
2 eieren
50 g bakkersgist
Zeef de bloem. Los de gist op in het water aangelengd met
een scheutje melk. Voeg samen en maak er een deeg van met
de zachte boter, eidooiers en een snuifje zout. Kneed er de
rozijnen onder.
Laat 30 minuten rijzen onder een schone doek op
kamertemperatuur en tochtvrij. Kneed opnieuw goed door en
laat weer 30 minuten rijzen.
Geef de deegbal een ronde broodvorm en bak af in 40
minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Hasseltse krentenmik heeft, in tegenstelling tot wat de
naam suggereert, blijkbaar z’n roots in Alken. De
Alkenaren werden soms spottend “vliegeneters” genoemd
vanwege de grote hoeveelheid krenten die in dit broodje
gaan.
250 g rozijnen
snuifje zout
1 ½ dl water
melk
kristalsuiker