Hasseltse
krentenmik
1 kg patisseriebloem
500 g boter
2 eieren
50 g bakkersgist
Zeef de bloem. Los de gist op in het water
aangelengd met een scheutje melk. Voeg
samen en maak er een deeg van met de
zachte boter, eidooiers en een snuifje zout.
Kneed er de rozijnen onder.
Laat 30 minuten rijzen onder een schone doek
op kamertemperatuur en tochtvrij. Kneed
opnieuw goed door en laat weer 30 minuten
rijzen.
Geef de deegbal een ronde broodvorm en bak
af in 40 minuten in een voorverwarmde oven
op 200°C.
250 g rozijnen
snuifje zout
1 ½ dl water
melk
kristalsuiker
Hasseltse krentenmik heeft, in tegenstelling
tot wat de naam suggereert, blijkbaar z’n
roots in Alken. De Alkenaren werden soms
spottend “vliegeneters” genoemd vanwege
de grote hoeveelheid krenten die in dit
broodje gaan.