geutelingen
8 liter volle melk
30 eieren
400 gram gist
Het recept is een goed bewaard geheim, maar
hierna wordt toch de sluier gelicht. Het is
bedoeld voor grote hoeveelheden geutelingen.
Deze werden in onze familie nog gebakken in
een echte kleioven. Voor wie het thuis zelf wil
proberen is de beste optie om de geutelingen
stuk per stuk te bakken op een zo heet
mogelijke pizzasteen in de gewone
keukenoven. Voor kleinere porties: pas de
hoeveelheden van de ingrediënten aan, maar
bewaar de onderlinge verhoudingen.
Begin met het eiwit te scheiden van de dooiers.
Warm de melk op zonder te koken. Los de gist
op in een deel ervan. Giet deze oplossing bij de
rest van de warme melk. Zeef er de bloem in en
roer goed om. Voeg wat zout en kaneel toe.
Klop het eiwit op en spatel het door het beslag.
Laat het deeg rijzen, afgedekt met een doek,
dicht bij het vuur of op een warme plaats.
5 kg surfina bloem
zout
kaneel
Giet het beslag met een pollepel op de hete
ovenstenen. Als de geutelingen opbollen en
goudbruin gekleurd zijn, kan je ze uit de oven
halen. Leg ze in een mand met stro om af te
koelen.
De geuteling is een traditioneel
streekproduct uit de Vlaamse Ardennen.
Elst, deel van de Oost-Vlaamse gemeente
Brakel, wordt beschouwd als het
geutelingendorp. Geutelingen worden
gegeten op en rond de feestdag van Sint-
Apollonia (9 februari).