Lierse vlaaikes
Vierkruidenpoeder: mix gelijke hoeveelheden
nootmuskaat, kaneel, koriander en kruidnagel
in de koffiemolen of blender.
Vulling: meng de stroop met de melk en
daarna met het fijngemalen broodkruim. Voeg
een afgestreken eetlepel vierkruidenpoeder toe.
Spatel er de bloem doorheen tot het geheel een
homogene massa is.
Beboter cupcakevormen en bestuif met bloem.
Steek cirkels uit het kruimeldeeg en bekleed de
vormpjes ermee. Doorprik de bodem. Doe de
vulling in een spuitzak en vul er de vormpjes
mee tot aan de rand.
Bak de vlaaikes af in 20 minuten in een oven
voorverwarmd op 185°C. Ontvorm en laat
uitdampen.
kruimeldeeg
300 g kandijsiroop
30 cl melk
150 g broodkruim
75 g bloem
boter
Voor
vierkruidenpoeder:
nootmuskaatpoeder
kaneelpoeder
korianderkorrels
kruidnagel
Het Liers vlaaike is wellicht meer dan 300
jaar oud. Het oorspronkelijke gebakje had
een bodem met deeg van bloem en water.
Dit deeg werd in houten vormpjes geduwd
waarna men ze gewoon enkele dagen liet
uitdrogen. Het ontvormde harde deegbakje
werd vervolgens gevuld en in de oven
gebakken. Het resultaat was een lekker
gebakje, maar hard als beton.