crêpes suzette
Bak klassieke dunne pannenkoekjes en leg ze
opgevouwen in vier op een dienbord.
Smelt een flinke klont boter in een diepe pan
en voeg een paar eetlepels fijne witte suiker
toe. Laat de boter bruisen en los er de suiker in
op samen met een scheut citroensap.
Ik wou wel eens weten vanwaar de
benaming ‘Suzette’ komt voor dit
pannenkoekje. Blijkt dat er een mooi
verhaaltje aan vasthangt.
Het was in 1890 dat de Franse kok Auguste
Escoffier het dessertje aanbood aan de
Prins of Wales, die later Koning Edward VII
zou worden. Toen de prins vernam dat
Escoffier het pannenkoekje zijn naam wou
geven, bedankte hij voor de eer. Hij zei,
geef het maar de naam van mijn gezellin.
En laat dié haar naam toch wel ‘Suzette’
zijn zeker. Mooi verhaaltje hé.
sinaasappelsap
fijne suiker
Grand Marnier
boter
Giet een glas sinaasappelsap in de pan, meng
en laat inkoken. Laat verder inkoken tot de
saus stroperig wordt.
Leg de flensjes in de pan en wentel ze om en
om in de saus.
Vul een flambeerpannetje met Grand Marnier.
Verwarm de drank en flambeer. Giet het
pannetje uit over de flensjes. Wentel ze nog
één keer om en leg ze op de borden.
Op het bord. Eén of twee flensjes, overgoten
met de rest van de saus. Serveer daarbij een
bolletje vanille-ijs. Dien uiteraard onmiddellijk
op.