granny-smithsorbet
met
Sauternesgelatine
zure appeltjes
275 gr kristalsuiker
1 eiwit
Appelsap: centrifugeer appeltjes tot je 25 cl
sap bekomt. De appeltjes die hier gebruikt zijn,
komen uit eigen tuin, maar als je er koopt, kies
dan voor een niet te zoete soort, zoals Granny-
Smith.
Suikersiroop van 275 cc water en 275 gram
kristalsuiker. Warm beide ingrediënten samen
zachtjes op tot de suiker opgelost is. Laat 1
minuut koken. Zet het potje in koud water en
daarna in de frigo tot het volledig afgekoeld is.
Klop een eiwit op tot bijna stijf en pers een half
citroentje. Maak nu een homogeen mengsel
van 25 cl sap, 45 cl siroop, citroensap en eiwit.
Giet dit in de ijsmachine en zet die op
sorbetstand. Bewaar het sorbet in de diepvries
tot gebruik.
Gelatine: verwarm Monbazillac, Sauternes of
een andere zoete witte wijn. Los er geweekte
gelatineblaadjes in op. Giet de wijn in
champagnecoupes tot halfgevuld. Zet de
glazen in de frigo tot de gelatine opgesteven is.
Voor het opdienen: schep mooie bolletjes
sorbet en leg er ééntje in elk glas, op de
wijngelei. Werk af met een takje munt.
sap van ½ citroen
Sauternes
gelatineblaadjes
muntblaadjes