frivole
zomerse salade
gebakken uitjes
geitenkaasjes met
spek
mozzarellabolletjes
blauwe bessen
appelchutney
gedroogde vijgen
gedroogde mango
notenmix
rozijntjes
rode balsamico
olijfolie
gemengde salade
augurkjes
zilveruitjes
olijven
abrikozen
pruimen
watermeloen
kalkoenreepjes
lente-uitjes
braambessen
gedroogde
tomaatjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee:
Voorbereiding
Steek met de kleinste ring, rondjes uit een
schijf watermeloen. Hak een paar ingemaakte
augurkjes in fijne stukjes. Snipper een paar
gedroogde vijgen en gedroogde mango. Ontpit
en snijd de abrikozen en pruimen in partjes.
Snijd een paar lente-uitjes in ringetjes. Snipper
een paar gedroogde tomaatjes.
Maak een notenmix van bijvoorbeeld
cashewnootjes, pijnboompitjes en walnoten.
Hak de grote noten fijn tot op dezelfde grootte
van de pijnboompitjes. Zet de lege borden een
kwartiertje in de koelkast.
Maak een vinaigrette van gelijke hoeveelheden
rode balsamico en olijfolie. Vermeng beide
ingrediënten en klop ze op tot een homogene
emulsie met een staafmixer of met een kleiner
elektrisch toestel, bedoeld voor dit soort
bereidingen.
Koud op het bord
Begin met de voorbereiding van het bord met
de koude ingrediënten. Leg op elk bord een
hoopje gemengde jonge sla. Verdeel dit mooi
over het bord. Leg in het midden van het bord
een paar eetlepels appelchutney.
Dresseer nu de andere ingrediënten volgens
jouw inspiratie van het moment: de
mozzarellabolletjes, fijngesneden augurkjes,
zilveruitjes, olijven, meloenschijfjes,
braambessen,
blauwe bessen, gesnipperde vijgen en mango,
gesnipperde gedroogde tomaatjes, rozijntjes en
de notenmix. Werk af met gesnipperde lente-
uitjes. Zet de gevulde borden in de koelkast.
Warme bereidingen
Bak in een pannetje de kalkoenreepjes tot ze
mooi krokant zijn. Verhit een grillpan. Bak
daarin het fruit. Leg het op de snijkant in de pan
en zorg ervoor dat een grillpatroon zichtbaar
wordt.
Bak als laatste de geitenkaasjes, gewikkeld in
een sneetje ontbijtspek. Dat is maximaal een
minuutje aan elke kant op hoog vuur. Niet veel
langer, want je kaas kan dan gaan weglopen.
Leg een drietal kleine geitenkaasjes op de
appelchutney. Verdeel de kalkoenreepjes en
het gebakken fruit naar eigen inspiratie over de
borden.
Dien onmiddellijk op. Zet het potje met
vinaigrette op tafel en laat het aan je gasten
over om zich ervan te bedienen.
Deze zomerse salade is een combinatie van
warme en koude elementen. Ideaal als
lunchgerecht voor wie niet veel tijd heeft,
want het is vrij snel klaar.
En waarom ‘frivool’? Wel, bekijk dit bord.
Van de kleurencombinatie alleen al wordt je
vrolijk. En bij het maken ervan heb je
ongetwijfeld zin om zotjes te doen met de
keuze van ingrediënten en de presentatie…