gebakken uitjes
geitenkaasjes met spek
mozzarellabolletjes
blauwe bessen
appelchutney
gedroogde vijgen
gedroogde mango
notenmix
rozijntjes
rode balsamico
olijfolie
frivole zomerse salade
ingrediënten - info
gemengde salade
augurkjes
zilveruitjes
olijven
abrikozen
pruimen
watermeloen
kalkoenreepjes
lente-uitjes
braambessen
gedroogde tomaatjes
Voorbereiding
Steek met de kleinste ring, rondjes uit een schijf watermeloen.
Hak een paar ingemaakte augurkjes in fijne stukjes. Snipper
een paar gedroogde vijgen en gedroogde mango. Ontpit en
snijd de abrikozen en pruimen in partjes. Snijd een paar lente-
uitjes in ringetjes. Snipper een paar gedroogde tomaatjes.
Maak een notenmix van bijvoorbeeld cashewnootjes,
pijnboompitjes en walnoten. Hak de grote noten fijn tot op
dezelfde grootte van de pijnboompitjes. Zet de lege borden
een kwartiertje in de koelkast.
Maak een vinaigrette van gelijke hoeveelheden rode balsamico
en olijfolie. Vermeng beide ingrediënten en klop ze op tot een
homogene emulsie met een staafmixer of met een kleiner
elektrisch toestel, bedoeld voor dit soort bereidingen.
Koud op het bord
Begin met de voorbereiding van het bord met de koude
ingrediënten. Leg op elk bord een hoopje gemengde jonge sla.
Verdeel dit mooi over het bord. Leg in het midden van het bord
een paar eetlepels appelchutney.
Dresseer nu de andere ingrediënten volgens jouw inspiratie
van het moment: de mozzarellabolletjes, fijngesneden
augurkjes, zilveruitjes, olijven, meloenschijfjes, braambessen,
blauwe bessen, gesnipperde vijgen en mango, gesnipperde
gedroogde tomaatjes, rozijntjes en de notenmix. Werk af met
gesnipperde lente-uitjes. Zet de gevulde borden in de
koelkast.
Warme bereidingen
Bak in een pannetje de kalkoenreepjes tot ze mooi krokant
zijn. Verhit een grillpan. Bak daarin het fruit. Leg het op de
snijkant in de pan en zorg ervoor dat een grillpatroon zichtbaar
wordt.
Bak als laatste de geitenkaasjes, gewikkeld in een sneetje
ontbijtspek. Dat is maximaal een minuutje aan elke kant op
hoog vuur. Niet veel langer, want je kaas kan dan gaan
weglopen.
Leg een drietal kleine geitenkaasjes op de appelchutney.
Verdeel de kalkoenreepjes en het gebakken fruit naar eigen
inspiratie over de borden.
Dien onmiddellijk op. Zet het potje met vinaigrette op tafel en
laat het aan je gasten over om zich ervan te bedienen.
Deze zomerse salade is een combinatie van warme en
koude elementen. Ideaal als lunchgerecht voor wie niet
veel tijd heeft, want het is vrij snel klaar.
En waarom ‘frivool’? Wel, bekijk dit bord. Van de
kleurencombinatie alleen al wordt je vrolijk. En bij het
maken ervan heb je ongetwijfeld zin om zotjes te doen
met de keuze van ingrediënten en de presentatie…
meer recepten met pluimvee: