aubergine
passata
kippenbouillon
witte wijn
oregano
room
kerstomaatjes
platte peterselie
basilicum
parmezan
kippenlapjes ‘saltimbocca’ met gegrilde aubergines
ingrediënten - info
kippenlapjes
parmaham
povolone
salie
peper en zout
courgette
uien
knoflook
Saltimbocca. Begin met een paar schijven aubergines te
grillen of te bakken in een pan in een scheutje olijfolie. Ze
hoeven niet doorbakken te zijn. Leg ze langs de kant en laat
afkoelen.
Klop de kippenlapjes plat met een vleeshamer onder een
laagje folie of bakpapier. Kruid de bovenkant met peper en
zout. Leg er een paar gesnipperde blaadjes verse salie op.
Verwijder eerst de nerven van deze blaadjes. Bedek de lapjes
met een dun sneetje parmaham of een gelijksoortige
gedroogde ham. Leg daarop een sneetje povolonekaas.
Gebruik bij gebrek daaraan een andere half belegen kaas op
schijfjes. Leg bovenop een schijfje gegrilde aubergine.
Plooi de kippenlapjes dicht en zorg ervoor dat het vlees de
inhoud volledig omhult. Fixeer de pakketjes met prikkers. Leg
ze op de skottel of plancha en bak ze rondom bruin. Reken op
een vijftal minuutjes aan elke kant, maar keer ze in die tijd
regelmatig om.
De saus. Schil en rasp een courgette en een tweetal uien.
Rasp eveneens een paar teentjes knoflook. Meng deze
ingrediënten, kruid met peper, zout en gedroogde oregano.
Maak een kippenbouillon of gebruik een blokje, liefst van de
soort met verminderd zoutgehalte.
Schep deze bereiding op de skottel of plancha, giet er wat
olijfolie bij en roerbak tot de groenten bijna gaar zijn. Giet er nu
een glas witte wijn en evenveel kippenbouillon bij. Roer om en
giet er een klein flesje room en een flesje passata bij. Laat een
paar minuutjes sudderen en uitdampen. Voeg nu nog een
bakje kerstomaatjes en een handvol blaadjes platte peterselie
toe. Roerbak tot de tomaatjes bijna openbarsten. Meng de
saus tot slot met een half zakje geraspte parmezaanse kaas.
Op het bord. Een flinke schep van de groentesaus met
daarop een kippensaltimbocca. Werk af met wat verse
peterselie en een kroontje verse basilicum. Geef er een potje
parmesan bij. Er hoeft verder niets bij, maar je het gerechtje
desnoods serveren met korte pasta, type penne of gegrild
stokbrood.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.