geitenbout
in de Römertopf
sinaasappelsap
rozemarijn
tijm
salie
munt
balsamico
peper en zout
Week de Römertopf 30 minuten of meer in
water. Snijd een tiental veelkleurige wortelen in
de lengte in plakjes met de mandoline. Snijd
een stuk of drie grote uien op halvemaantjes.
Druk een paar gepelde knoflookteentjes door
een pers. Maak een kruidentuiltje van
rozemarijn, tijm, salie en laurierblaadjes. Pers
een drietal sinaasappels uit. Laat de geitenbout
op kamertemperatuur komen en kruid langs
beide zijden met peper en zout.
Haal de Römertopf uit het water. Leg er een
bodem wortelschijven en ui in. Leg daarop de
geitenbout. Vul rondom aan met de rest van de
wortelschijven en ui. Bedek de bout met
geperst knoflook.
Giet er een glas cider, een paar scheuten
balsamico en het sinaasappelsap bij.
Verkruimel een blokje kippenbouillon over de
pot.
Geitenbout is niet zo gemakkelijk te vinden
in het gewone aanbod in de winkels. Maar
onze slager in Lombardsijde (Middelkerke)
levert het op vraag uit eigen kweek. Bijna
alle recepten voor lamsvlees zijn ook
maakbaar met geit. Hier een voorbeeld met
de Römertopf in de hoofdrol, zeg maar, de
Romeinse tajine…
Ook een beetje speciaal: dit gerecht is
volledig vrij van toegevoegde vetten zoals
boter of olie. Geitenvlees is op zich al
gezond, met weinig vet en bijna zonder
koolhydraten. Hoe gezond eten ook lekker
kan zijn! Alleen vegetarisch is wellicht
beter. Maar dat hoeft voor mij niet alle
dagen. Een mens is immers van nature een
alleseter, een omnivoor. ‘Don’t blame me,
I’m only human’.
Sluit de deksel en plaats de Römertopf in de
koude oven. Stel de temperatuur in op 185°C
en de timer op 2 uur. Verwijder dan het deksel
en laat nog 15 minuten staan met de oven op
grillstand.
Op het bord, een bedje van wortelen met
daarop een stuk geitenbout. Giet er een
pollepel saus over en werk af met
muntblaadjes.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
geitenbout
veelkleurige wortelen
knoflook
uien
cider
kippenbouillon