geitenbout in de Römertopf
sinaasappelsap rozemarijn tijm salie munt balsamico peper en zout
Week de Römertopf 30 minuten of meer in water. Snijd een tiental veelkleurige wortelen in de lengte in plakjes met de mandoline. Snijd een stuk of drie grote uien op halvemaantjes. Druk een paar gepelde knoflookteentjes door een pers. Maak een kruidentuiltje van rozemarijn, tijm, salie en laurierblaadjes. Pers een drietal sinaasappels uit. Laat de geitenbout op kamertemperatuur komen en kruid langs beide zijden met peper en zout. Haal de Römertopf uit het water. Leg er een bodem wortelschijven en ui in. Leg daarop de geitenbout. Vul rondom aan met de rest van de wortelschijven en ui. Bedek de bout met geperst knoflook. Giet er een glas cider, een paar scheuten balsamico en het sinaasappelsap bij. Verkruimel een blokje kippenbouillon over de pot.
Geitenbout is niet zo gemakkelijk te vinden in het gewone aanbod in de winkels. Maar onze slager in Lombardsijde (Middelkerke) levert het op vraag uit eigen kweek. Bijna alle recepten voor lamsvlees zijn ook maakbaar met geit. Hier een voorbeeld met de Römertopf in de hoofdrol, zeg maar, de Romeinse tajine… Ook een beetje speciaal: dit gerecht is volledig vrij van toegevoegde vetten zoals boter of olie. Geitenvlees is op zich al gezond, met weinig vet en bijna zonder koolhydraten. Hoe gezond eten ook lekker kan zijn! Alleen vegetarisch is wellicht beter. Maar dat hoeft voor mij niet alle dagen. Een mens is immers van nature een alleseter, een omnivoor. ‘Don’t blame me, I’m only human’.
Ingrediënten voor geitenbout in de Römertopf de Römertopf geitenbout
Sluit de deksel en plaats de Römertopf in de koude oven. Stel de temperatuur in op 185°C en de timer op 2 uur. Verwijder dan het deksel en laat nog 15 minuten staan met de oven op grillstand. Op het bord, een bedje van wortelen met daarop een stuk geitenbout. Giet er een pollepel saus over en werk af met muntblaadjes.

geitenbout in de Römertopf

de              passie Creatief Koken kookvurige
print
geitenbout veelkleurige wortelen knoflook uien cider kippenbouillon

geitenbout

in de Römertopf

sinaasappelsap rozemarijn tijm salie munt balsamico peper en zout
Week de Römertopf 30 minuten of meer in water. Snijd een tiental veelkleurige wortelen in de lengte in plakjes met de mandoline. Snijd een stuk of drie grote uien op halvemaantjes. Druk een paar gepelde knoflookteentjes door een pers. Maak een kruidentuiltje van rozemarijn, tijm, salie en laurierblaadjes. Pers een drietal sinaasappels uit. Laat de geitenbout op kamertemperatuur komen en kruid langs beide zijden met peper en zout. Haal de Römertopf uit het water. Leg er een bodem wortelschijven en ui in. Leg daarop de geitenbout. Vul rondom aan met de rest van de wortelschijven en ui. Bedek de bout met geperst knoflook. Giet er een glas cider, een paar scheuten balsamico en het sinaasappelsap bij. Verkruimel een blokje kippenbouillon over de pot.
Geitenbout is niet zo gemakkelijk te vinden in het gewone aanbod in de winkels. Maar onze slager in Lombardsijde (Middelkerke) levert het op vraag uit eigen kweek. Bijna alle recepten voor lamsvlees zijn ook maakbaar met geit. Hier een voorbeeld met de Römertopf in de hoofdrol, zeg maar, de Romeinse tajine… Ook een beetje speciaal: dit gerecht is volledig vrij van toegevoegde vetten zoals boter of olie. Geitenvlees is op zich al gezond, met weinig vet en bijna zonder koolhydraten. Hoe gezond eten ook lekker kan zijn! Alleen vegetarisch is wellicht beter. Maar dat hoeft voor mij niet alle dagen. Een mens is immers van nature een alleseter, een omnivoor. ‘Don’t blame me, I’m only human’.
Sluit de deksel en plaats de Römertopf in de koude oven. Stel de temperatuur in op 185°C en de timer op 2 uur. Verwijder dan het deksel en laat nog 15 minuten staan met de oven op grillstand. Op het bord, een bedje van wortelen met daarop een stuk geitenbout. Giet er een pollepel saus over en werk af met muntblaadjes.
geitenbout in de Römertopf Ingrediënten voor geitenbout in de Römertopf de Römertopf geitenbout
INGREDIËNTEN BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten:
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
geit  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
print recept print print print recept recept de              passie Creatief Koken kookvurige
geitenbout veelkleurige wortelen knoflook uien cider kippenbouillon