sinaasappelsap
rozemarijn
tijm
salie
munt
balsamico
peper en zout
Week de Römertopf 30 minuten of meer in water. Snijd een
tiental veelkleurige wortelen in de lengte in plakjes met de
mandoline. Snijd een stuk of drie grote uien op halvemaantjes.
Druk een paar gepelde knoflookteentjes door een pers. Maak
een kruidentuiltje van rozemarijn, tijm, salie en laurierblaadjes.
Pers een drietal sinaasappels uit. Laat de geitenbout op
kamertemperatuur komen en kruid langs beide zijden met
peper en zout.
Haal de Römertopf uit het water. Leg er een bodem
wortelschijven en ui in. Leg daarop de geitenbout. Vul rondom
aan met de rest van de wortelschijven en ui. Bedek de bout
met geperst knoflook.
Giet er een glas cider, een paar scheuten balsamico en het
sinaasappelsap bij. Verkruimel een blokje kippenbouillon over
de pot.
ingrediënten - info
geitenbout
veelkleurige wortelen
knoflook
uien
cider
kippenbouillon
Geitenbout is niet zo gemakkelijk te vinden in het gewone
aanbod in de winkels. Maar onze slager in Lombardsijde
(Middelkerke) levert het op vraag uit eigen kweek. Bijna
alle recepten voor lamsvlees zijn ook maakbaar met geit.
Hier een voorbeeld met de Römertopf in de hoofdrol, zeg
maar, de Romeinse tajine…
Ook een beetje speciaal: dit gerecht is volledig vrij van
toegevoegde vetten zoals boter of olie. Geitenvlees is op
zich al gezond, met weinig vet en bijna zonder
koolhydraten. Hoe gezond eten ook lekker kan zijn! Alleen
vegetarisch is wellicht beter. Maar dat hoeft voor mij niet
alle dagen. Een mens is immers van nature een alleseter,
een omnivoor. ‘Don’t blame me, I’m only human’.
Sluit de deksel en plaats de Römertopf in de koude oven. Stel
de temperatuur in op 185°C en de timer op 2 uur. Verwijder
dan het deksel en laat nog 15 minuten staan met de oven op
grillstand.
Op het bord, een bedje van wortelen met daarop een stuk
geitenbout. Giet er een pollepel saus over en werk af met
muntblaadjes.
geitenbout in de Römertopf