ananasburger met
Jack Daniels saus
rundergehakt
peper & zout
tijm
zoete paprikapoeder
cheddar
harde geitenkaas
broodjes
mosterd
honing
frietaardappelen
kerstomaatjes
eieren
ijsbergsla
zoete maïs
komkommer
Leg daarop een schijf ananas. En verder naar
boven toe: een hamburger uit de ovenschotel,
een plakje Parmaham, een flinke schep
gekarameliseerde ui, een schijfje mango en
sluit af met het bovendeel van het broodje en
fixeer met een barbecuespiesje. Hou de
burgers warm in een oven op 85°C en begin
aan de bordvulling.
Maak strofrietjes. Snijd frietpatatjes op
luciferdikke frietjes. Doe dat met een
mandoline, want met de hand duurt het een
eeuwigheid. Droog de minifrietjes en hang ze 2
minuutjes in de frituurpan op 150°C. Laat
afkoelen en bak een tweede keer op 175°C tot
goudbruin.
Bak kerstomaatjes in een pannetje en zet de
andere ingrediënten klaar.
Op het bord. Een warm gehouden burger en
dan naar eigen inspiratie de andere
ingrediënten: ijsbergsla, een hard-gekookt eitje,
de warme kerstomaatjes, uitgelekte zoete
maïs, komkommerschijfjes, de strofrietjes en
een potje saus. Die kan koud geserveerd
worden, maar opgewarmd is ook OK.
Begin met de saus. Snipper een sjalotje en
plet een tweetal knoflookteentjes. Stoof ze in
een scheutje olijfolie en laat afkoelen. Meng
met Griekse yoghurt. Voeg dan naar eigen
smaak de andere ingrediënten toe: zoete
chilisaus, ketchup, mierikswortelcrème en
barbecuesaus van Jack Daniels of een
soortgelijk product op basis van whisky.
De ananas. Schil en snijd een verse ananas in
dunne schijven. Leg ze in een hete grillpan en
bak ze aan beide kanten tot een grillpatroon
zichtbaar is. Snijd een geschilde mango in
dunne plakjes. Laat een op ringen gesneden ui
karamelliseren in een scheutje olijfolie. Meng op
het einde met een paar lepels rode balsamico.
Droog sneetjes parmaham tussen velletjes
bakpapier en onder gewicht 1 minuut in een
microgolfoven op hoogste vermogen.
Maak de burgers. Kruid zuiver rundergehakt
met peper, zout, tijm en zoete paprikapoeder.
Neem een portie gehakt in de hand en duw er
een put in. Vul met geraspte cheddar en plooi
het vlees erover, zodat de kaas in het centrum
van de vleesbal zit. Druk plat tot de klassieke
hamburgervorm.
Bak de burgers in de pan tot ze goed gaar zijn.
Leg ze dan in een ovenschotel. Bedek ruim met
geraspte harde geitenkaas en zet onder de grill
tot de kaas smelt en kleurt.
Snijd hamburger-broodjes middendoor en grill
ze op de broodtoaster. Maak een sausje van
mosterd met honing en borstel de bodem van
de broodjes ermee in.
sjalot
knoflook
olijfolie
Griekse yoghurt
zoete chilisaus
ketchup
mierikswortelcrème
bbq-sauce
verse ananas
mango
zoete uien
rode balsamico
parmaham
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: