truffelolie
Als je “truffelolie” koopt, dan verwacht je
olijfolie met truffelextract in huis te halen.
Fout gedacht! In de goedkopere soort
truffelolie heb je bijna zeker een flesje olie
gekocht met een aroma gemaakt op basis
van een restproduct van de olieraffinage.
De producent pakken op bedrog blijkt
moeilijk, want er staat niet op de verpakking
dat het zooitje ‘truffel’ bevat, wel
“truffelaroma”. Dat aroma hoeft niet persé
uit truffels getrokken te worden.
Truffelolie zelf maken dat doe je door een verse
truffel, goed geborsteld en niet geschild, in
flinterdunne plakjes te snijden. Verwarm die in
extra vierge olijfolie, maar laat niet bakken!
Giet de olie met de truffel in een flesje en klaar!
Gebruik de olie om over je gerechtjes te
sprenkelen net voor het opdienen. Toppers op
dat vlak zijn omeletten, pasta’s, risotto’s,
champignonsoep en gebakken paddenstoelen.
De ene truffel is evenwel de andere niet.
Toegegeven, in mijn experiment op foto heb ik
gekozen voor de goedkoopste oplossing: de
geconserveerde zomertruffel. Die heb je voor
een goeie 10 € ’t stuk.
De duurste variant is de verse wintertruffel,
maar hou dan rekening met minimum 7€ per
gram! De verse zwarte zomertruffel is de
tweede beste optie. Minder smaak maar wél
goedkoper. Je kan wel je flesje een paar keer
bijvullen met zuivere olie en het een tijdje laten
trekken voor een nieuwe ‘oogst’.
verse truffel
olijfolie