pastadeeg
Pastadeeg maken is vrij eenvoudig als je een
pastamachine hebt en deze basisregel volgt:
gebruik één losgeklopt ei per 100 gram 00-
bloem.
Farina di grano duro is fijngemalen bloem van
harde granen. Ga gewoon voor een authentiek
Italiaans product dat nu overal in de winkel te
koop is, dan ben je zeker van een goed
eindresultaat.
Bloem en eieren, méér hoeft er niet in het
basisdeeg, zelfs geen olijfolie of kruiden. Zeef
de bloem, maak een kuiltje in het midden en
giet er de eieren in. Meng met een vork tot de
bloem vermengd is met de eieren.
00 farina di grano duro
eieren
Het basisdeeg is nu gebruiksklaar. Met de
pastamachine kan je er spaghetti, tagliatelle,
lasagne, ravioli of nog tal van andere
pastavormen van maken.
Foto boven: de verse pasta kan op een
droogrekje gehangen worden voor gebruik,
maar dat hoeft niet. Het is wel handig indien je
de pasta niet onmiddellijk gebruikt.
Dan begint het kneden met de hand. Na 10
minuten heb je een elastisch deeg, stevig en
glad. Het mag niet meer aan de vingers of aan
het werkblad kleven.
Dek het deeg af. Vroeger deden we dat met
plastiekfolie, maar dat product heeft geen plaats
meer in een keuken. Daarom gaat de deegbal
in een afsluitbare glazen kom. Laat 30 minuten
rusten op kamertemperatuur.