kreeft of schaaldieren olijfolie ui prei bleekselder wortel
Hak de lege schalen en scharen van de kreeft in stukken. Bak ze een paar minuten op hoog vuur. Blus met een glas cognac en laat even inkoken. Kuis de prei, selder, wortelen en uien en hak ze grof. Smoor ze kort in een beetje olijfolie, met een paar teentjes geplet knoflook. Maak een kruidentuiltje van peterselie met stengels, laurierblaadjes en tijmtakjes. Doe de gesmoorde groenten en het kruidentuiltje in een diepe kookpot met de gebakken schalen en vul aan met water. Breng de vloeistof tegen het kookpunt aan en kruid met kruidnagel en peper. Schuim regelmatig af. Laat één uur trekken. Giet de inhoud van de kookpot door een grote puntzeef en daarna door een neteldoek. De bouillon is nu klaar voor onmiddellijk gebruik. Afgekoeld invriezen kan ook. Voor een fond, die een meer intense smaak heeft dan de bouillon, laat je de gezeefde en gefilterde bouillon verder inkoken.

kreeftenfond - schaaldierenfond

Volg dezelfde werkwijze als voor het maken van een kreeftenfond. Gebruik het afval van gepelde grijze garnalen, gamba’s, roze garnalen, tijgergarnalen, rivierkreeftjes of langoustines.

basisrecepten

knoflook kruidnagel peterselie tijm laurier cognac peper uit de molen

kreeftenfond

schaaldierenfond

de              passie Creatief Koken kookvurige

kreeftenfond

kreeft of schaaldieren olijfolie ui prei bleekselder wortel
Hak de lege schalen en scharen van de kreeft in stukken. Bak ze een paar minuten op hoog vuur. Blus met een glas cognac en laat even inkoken. Kuis de prei, selder, wortelen en uien en hak ze grof. Smoor ze kort in een beetje olijfolie, met een paar teentjes geplet knoflook. Maak een kruidentuiltje van peterselie met stengels, laurierblaadjes en tijmtakjes. Doe de gesmoorde groenten en het kruidentuiltje in een diepe kookpot met de gebakken schalen en vul aan met water. Breng de vloeistof tegen het kookpunt aan en kruid met kruidnagel en peper. Schuim regelmatig af. Laat één uur trekken. Giet de inhoud van de kookpot door een grote puntzeef en daarna door een neteldoek. De bouillon is nu klaar voor onmiddellijk gebruik. Afgekoeld invriezen kan ook. Voor een fond, die een meer intense smaak heeft dan de bouillon, laat je de gezeefde en gefilterde bouillon verder inkoken.
Volg dezelfde werkwijze als voor het maken van een kreeftenfond. Gebruik het afval van gepelde grijze garnalen, gamba’s, roze garnalen, tijgergarnalen, rivierkreeftjes of langoustines.

basisrecepten

knoflook kruidnagel peterselie tijm laurier cognac peper uit de molen
bereiding ingrediënten

schaaldierenfond

de              passie Creatief Koken kookvurige privacy beleid