ingrediënten - info
kreeft of schaaldieren
olijfolie
ui
prei
bleekselder
wortel
Hak de lege schalen en scharen van de kreeft in stukken. Bak
ze een paar minuten op hoog vuur. Blus met een glas cognac
en laat even inkoken.
Kuis de prei, selder, wortelen en uien en hak ze grof. Smoor
ze kort in een beetje olijfolie, met een paar teentjes geplet
knoflook.
Maak een kruidentuiltje van peterselie met stengels,
laurierblaadjes en tijmtakjes.
Doe de gesmoorde groenten en het kruidentuiltje in een diepe
kookpot met de gebakken schalen en vul aan met water.
Breng de vloeistof tegen het kookpunt aan en kruid met
kruidnagel en peper. Schuim regelmatig af. Laat één uur
trekken.
Giet de inhoud van de kookpot door een grote puntzeef en
daarna door een neteldoek. De bouillon is nu klaar voor
onmiddellijk gebruik. Afgekoeld invriezen kan ook.
Voor een fond, die een meer intense smaak heeft dan de
bouillon, laat je de gezeefde en gefilterde bouillon verder
inkoken.
kreeftenfond - schaaldierenfond
Volg dezelfde werkwijze als voor het maken van een
kreeftenfond.
Gebruik het afval van gepelde grijze garnalen,
gamba’s, roze garnalen, tijgergarnalen, rivierkreeftjes
of langoustines.
knoflook
kruidnagel
peterselie
tijm
laurier
cognac
peper uit de molen
kreeftenfond
schaaldierenfond