kreeftenfond
Kreeftenfond. Hak de lege schalen en scharen
van de kreeft in stukken. Bak ze een paar
minuten op hoog vuur. Blus met een glas
cognac en laat even inkoken.
Kuis de prei, selder, wortelen en uien en hak ze
grof. Smoor ze kort in een beetje olijfolie, met
een paar teentjes geplet knoflook.
Maak een kruidentuiltje van peterselie met de
stengels erbij, laurierblaadjes, tijm- en
rozemarijntakjes.
Doe de gesmoorde groenten en het
kruidentuiltje in een diepe kookpot met de
gebakken schalen en vul aan met water. Breng
tegen het kookpunt aan en kruid met
kruidnagel en peper. Schuim regelmatig af.
Laat één uur trekken.
Giet de inhoud van de kookpot door een grote
puntzeef of door een neteldoek. De bouillon is
nu klaar voor onmiddellijk gebruik. Afgekoeld
invriezen kan ook.
Voor een fond, die een meer intense smaak
heeft dan de bouillon, laat je de gezeefde en
gefilterde bouillon verder inkoken.
Schaaldierenfond. olg dezelfde werkwijze als
voor het maken van een kreeftenfond.
Gebruik het afval van gepelde grijze garnalen,
gamba’s, roze garnalen, tijgergarnalen,
rivierkreeftjes of langoustines.
knoflook
kruidnagel
peterselie
tijm - rozemarijn
laurier
cognac
peper uit de molen
schaaldierenfond
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
kreeft of
schaaldieren
olijfolie
ui
prei
bleekselder
wortel