roerei Argenteuil
met gerookte zalm
Voorbereiding. Was een bundeltje kleine
groene asperges en verwijder de uiteinden van
de stengels. Je hoeft groene asperges in
principe niet te schillen, maar ik verwijder toch
de driehoekige bladrestanten op de stengel.
Snijd de toppen eraf op een lengte van
ongeveer 3 cm. Snijd de rest op ringetjes van
een halve centimeter. Schil en hak een ui in
een fijne brunoise.
Bereiding. Stoom de aspergepunten één
minuutje in de microgolfoven. Ze moeten niet
te slap zijn. Zet ze even afgedekt langs de
kant. Bak de rest van de asperges met de
uisnippers in bruisende boter.
Voeg aan deze bereiding eieren toe, één per
bord. Breek de eitjes over de pan en roer ze
daarin los tot ze opstijven. Voeg dan een paar
klontjes boter toe, om de bereiding goed
smeuïg te maken. Kruid met peper en zout.
Afwerking. Toast een paar sneetjes oud brood
en snijd ze in driehoekjes. Snijd een plakje
gerookte zalm op rechthoeken. Neem diepe
sombreroborden of soortgelijke, smalle ronde
bakjes met een hoge rand.
Zet een driehoekje toast in het bord en leg
daarnaast een opgerold sneetje gerookte zalm.
Schep in het midden een paar eetlepels
aspergeroerei. Je kan dat doen met een
uitsteekring, zodat het torentje overeind blijft.
uien
kerstomaat
lompviseitjes
verse dille
boter
peper en zout
Œufs brouillés Argenteuil is een verfijnde
bereiding van roerei met asperges. Het is
de beroemde Franse chef Alain Ducasse die
deze specifieke versie heeft gecreëerd. Zijn
recept benadrukt een langzame garing van
de eieren en de combinatie met asperges
uit de stad Argenteuil, die bekend staat om
haar aspergeteelt.
Nog een ‘weetjedatje’: Egg à l’Argenteuil
stond op 14 april 1912 als lunchgerecht op
de menukaart van de Titanic, de dag dat het
schip ten onder ging.
In mijn versie wordt deze klassieker
gecombineerd met gerookte zalm en aan de
eierbereiding is fijngesneden ui
toegevoegd, wat niet het geval is in het
origineel. En de asperges komen
waarschijnlijk niet uit Argenteuil, maar ja, …
gerookte zalm
eieren
groene asperges
toastbrood
Werk het bordje verder af met een paar
aspergetopjes, een gehalveerd kerstomaatje,
een lepeltje lompviseitjes of échte kaviaar
indien je er budget voor hebt. Steek er nog
een sprietje verse dille in en klaar om op te
dienen.
Laatste lunch aan boord van de Titanic
(foto: Reddit)
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.