roerei Argenteuil met gerookte zalm

roerei Argenteuil met gerookte zalm

Voorbereiding. Was een bundeltje kleine groene asperges en verwijder de uiteinden van de stengels. Je hoeft groene asperges in principe niet te schillen, maar ik verwijder toch de driehoekige bladrestanten op de stengel. Snijd de toppen eraf op een lengte van ongeveer 3 cm. Snijd de rest op ringetjes van een halve centimeter. Schil en hak een ui in een fijne brunoise. Bereiding. Stoom de aspergepunten één minuutje in de microgolfoven. Ze moeten niet te slap zijn. Zet ze even afgedekt langs de kant. Bak de rest van de asperges met de uisnippers in bruisende boter. Voeg aan deze bereiding eieren toe, één per bord. Breek de eitjes over de pan en roer ze daarin los tot ze opstijven. Voeg dan een paar klontjes boter toe, om de bereiding goed smeuïg te maken. Kruid met peper en zout. Afwerking. Toast een paar sneetjes oud brood en snijd ze in driehoekjes. Snijd een plakje gerookte zalm op rechthoeken. Neem diepe sombreroborden of soortgelijke, smalle ronde bakjes met een hoge rand. Zet een driehoekje toast in het bord en leg daarnaast een opgerold sneetje gerookte zalm. Schep in het midden een paar eetlepels aspergeroerei. Je kan dat doen met een uitsteekring, zodat het torentje overeind blijft.
uien kerstomaat lompviseitjes verse dille boter peper en zout
Creatief Koken de              passie kookvurige
Œufs brouillés Argenteuil is een verfijnde bereiding van roerei met asperges. Het is de beroemde Franse chef Alain Ducasse die deze specifieke versie heeft gecreëerd. Zijn recept benadrukt een langzame garing van de eieren en de combinatie met asperges uit de stad Argenteuil, die bekend staat om haar aspergeteelt. Nog een ‘weetjedatje’: Egg à l’Argenteuil stond op 14 april 1912 als lunchgerecht op de menukaart van de Titanic, de dag dat het schip ten onder ging. In mijn versie wordt deze klassieker gecombineerd met gerookte zalm en aan de eierbereiding is fijngesneden ui toegevoegd, wat niet het geval is in het origineel. En de asperges komen waarschijnlijk niet uit Argenteuil, maar ja, …
gerookte zalm eieren groene asperges toastbrood
Laatste lunch aan boord van de Titanic (foto: Reddit)
Werk het bordje verder af met een paar aspergetopjes, een gehalveerd kerstomaatje, een lepeltje lompviseitjes of échte kaviaar indien je er budget voor hebt. Steek er nog een sprietje verse dille in en klaar om op te dienen.
print

roerei Argenteuil

met gerookte zalm

Voorbereiding. Was een bundeltje kleine groene asperges en verwijder de uiteinden van de stengels. Je hoeft groene asperges in principe niet te schillen, maar ik verwijder toch de driehoekige bladrestanten op de stengel. Snijd de toppen eraf op een lengte van ongeveer 3 cm. Snijd de rest op ringetjes van een halve centimeter. Schil en hak een ui in een fijne brunoise. Bereiding. Stoom de aspergepunten één minuutje in de microgolfoven. Ze moeten niet te slap zijn. Zet ze even afgedekt langs de kant. Bak de rest van de asperges met de uisnippers in bruisende boter. Voeg aan deze bereiding eieren toe, één per bord. Breek de eitjes over de pan en roer ze daarin los tot ze opstijven. Voeg dan een paar klontjes boter toe, om de bereiding goed smeuïg te maken. Kruid met peper en zout. Afwerking. Toast een paar sneetjes oud brood en snijd ze in driehoekjes. Snijd een plakje gerookte zalm op rechthoeken. Neem diepe sombreroborden of soortgelijke, smalle ronde bakjes met een hoge rand. Zet een driehoekje toast in het bord en leg daarnaast een opgerold sneetje gerookte zalm. Schep in het midden een paar eetlepels aspergeroerei. Je kan dat doen met een uitsteekring, zodat het torentje overeind blijft.
Ingrediënten Bereiding
uien kerstomaat lompviseitjes verse dille boter peper en zout
Œufs brouillés Argenteuil is een verfijnde bereiding van roerei met asperges. Het is de beroemde Franse chef Alain Ducasse die deze specifieke versie heeft gecreëerd. Zijn recept benadrukt een langzame garing van de eieren en de combinatie met asperges uit de stad Argenteuil, die bekend staat om haar aspergeteelt. Nog een ‘weetjedatje’: Egg à l’Argenteuil stond op 14 april 1912 als lunchgerecht op de menukaart van de Titanic, de dag dat het schip ten onder ging. In mijn versie wordt deze klassieker gecombineerd met gerookte zalm en aan de eierbereiding is fijngesneden ui toegevoegd, wat niet het geval is in het origineel. En de asperges komen waarschijnlijk niet uit Argenteuil, maar ja, …
gerookte zalm eieren groene asperges toastbrood
Werk het bordje verder af met een paar aspergetopjes, een gehalveerd kerstomaatje, een lepeltje lompviseitjes of échte kaviaar indien je er budget voor hebt. Steek er nog een sprietje verse dille in en klaar om op te dienen.
Laatste lunch aan boord van de Titanic (foto: Reddit)
de              passie Creatief Koken kookvurige