ingrediënten - info
bolcourgettes
broodkruim
melk
eieren
kappertjes
olijven
courgettes in Ligurische stijl
basilicum
knoflook
witte wijn
pecorino
olijfolie
peper & zout
Eerst een beetje wiskunde. Snijd de bolcourgettes horizontaal
in schijven van 2 tot 3 centimeter dikte. De boven- en
onderkant gebruik je niet. Neem een uitsteekring van 3 tot 4
centimeter diameter. Steek het vruchtvlees uit de schijven,
zodanig dat er nog minstens een centimeter vruchtvlees
overblijft aan de schil.
Leg de schijven in een kom en zet die afgedekt een tweetal
minuutjes in de microgolfoven, of een kwartiertje in een oven
op 185°C. De bedoeling is dat de schijven halfgaar worden.
Hak het bewaarde vruchtvlees fijn. Bak het in een pan met
een scheutje olijfolie, samen met gehakte knoflook en
gedroogde basilicum. Breng op smaak met peper en zout.
Giet er een glas witte wijn bij. Roer om tot de wijn verdampt is.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Week broodkruim in melk en knijp het droog. Reken op één
sneetje brood zonder korst per courgetteschijf. Meng het
geweekte kruim met de bereiding in de pan. Doe er een
losgeklopt ei bij en 100 gram of meer geraspte pecorino. De
hoeveelheid hangt af van jouw smaak en dient om meer
vastheid te geven aan de vulling.
Ligurië is een kleine regio in het noordwesten van Italië
met San Remo en Genua als bekendste steden.
Zucchine alla ligure is een typisch streekgerecht dat als
bijgerecht opgediend wordt, maar het kan ook dienst
doen als vegetarische hoofdschotel.
Meng de vulling tenslotte met een paar eetlepels uitgelekte
kappertjes en een paar olijven onder pit die je eerst op
schijfjes gesneden hebt.
Leg de courgetteschijven naast elkaar in een ovenschotel die
ingeolied is. Schep met een lepel de vulling in de holtes. Maak
er mooie heuveltjes van en bestrooi die royaal met geraspte
pecorino.
Schuif de schotel in een oven voorverwarmd op 185°C. Na
een twintigtal minuutjes kan je even de ovengrill opzetten,
zodat de kaas mooi kleurt. Klaar om op te dienen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer vegetarische gerechten: