courgettes
in Ligurische stijl
basilicum
knoflook
witte wijn
pecorino
olijfolie
peper & zout
Eerst een beetje wiskunde. Snijd de
bolcourgettes horizontaal in schijven van 2 tot 3
centimeter dikte. De boven- en onderkant
gebruik je niet. Neem een uitsteekring van 3 tot
4 centimeter diameter. Steek het vruchtvlees uit
de schijven, zodanig dat er nog minstens een
centimeter vruchtvlees overblijft aan de schil.
Leg de schijven in een kom en zet die afgedekt
een tweetal minuutjes in de microgolfoven, of
een kwartiertje in een oven op 185°C. De
bedoeling is dat de schijven halfgaar worden.
Hak het bewaarde vruchtvlees fijn. Bak het in
een pan met een scheutje olijfolie, samen met
gehakte knoflook en gedroogde basilicum.
Breng op smaak met peper en zout. Giet er een
glas witte wijn bij. Roer om tot de wijn verdampt
is. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Week broodkruim in melk en knijp het droog.
Reken op één sneetje brood zonder korst per
courgetteschijf. Meng het geweekte kruim met
de bereiding in de pan. Doe er een losgeklopt ei
bij en 100 gram of meer geraspte pecorino. De
hoeveelheid hangt af van jouw smaak en dient
om meer vastheid te geven aan de vulling.
Ligurië is een kleine regio in het
noordwesten van Italië met San Remo en
Genua als bekendste steden.
Zucchine alla ligure is een typisch
streekgerecht dat als bijgerecht opgediend
wordt, maar het kan ook dienst doen als
vegetarische hoofdschotel.
Meng de vulling tenslotte met een paar
eetlepels uitgelekte kappertjes en een paar
olijven onder pit die je eerst op schijfjes
gesneden hebt.
Leg de courgetteschijven naast elkaar in een
ovenschotel die ingeolied is. Schep met een
lepel de vulling in de holtes. Maak er mooie
heuveltjes van en bestrooi die royaal met
geraspte pecorino.
Schuif de schotel in een oven voorverwarmd op
185°C. Na een twintigtal minuutjes kan je even
de ovengrill opzetten, zodat de kaas mooi
kleurt. Klaar om op te dienen.
bolcourgettes
broodkruim
melk
eieren
kappertjes
olijven
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer vegetarische recepten: