massaman curry
met geit
Deze curryschotel is afkomstig uit Thailand.
Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is dat er
kruiden en specerijen in verwerkt worden
die niet typisch Thais zijn zoals komijn,
kaneel en steranijs. Het is een ‘fusion’-
gerecht waarbij de Aziatische smaken
gemengd worden met deze uit de Noord-
Afrikaanse keuken. Dat heeft een
historische achtergrond.
De naam massaman is een verbastering van
de term mosalman wat in het oud Perzisch
taalgebruik "moslim" betekende. In de 17e
eeuw waren het in hoofdzaak islamitische
kooplieden uit het Midden-Oosten die
handel dreven met de Thai. Zij brachten dus
ook hun culinaire invloeden mee.
Het hoofdingrediënt is meestal kip. Maar er
bestaan varianten met eend, rund, hert,
lamsvlees of, zoals in dit recept,
geitenvlees.
Nog een weetje dankzij Wikipedia: de
massaman curry stond van 2011 tot 2018 op
nummer 1 van de lijst van de ’s werelds
beste gerechten. "World's 50 most
delicious food" van het Amerikaanse CNN.
Andere:
geitenstoofvlees
(vervangbaar door
lamsstoofvlees)
cashewnoten
kokosmelk
citroengras
honing
zoete aardappelen
kastanjechampignons
peper en zout
lente-uitjes
basmati rijst
soba noedels
dichtschroeien
stoven
Massaman currypasta. Maak eerst de
basispasta. Was en snijd een volledige bundel
verse koriander en schep dit resultaat in een
blender. Bewaar wel een paar mooie takjes met
blad voor de afwerking. Weeg ongeveer 150
gram cashewnoten af. Plet ze een beetje met
een vleeshamer.
Rooster de nootjes in een hete droge pan tot ze
verkleuren. Schep ze bij de koriander in de
blender. Giet er ongeveer 20 cl arachideolie bij
en de helft zoveel Thaise vissaus.
En dan begint de pret van ‘creatief koken’: je
kruidenmix maken. Ik heb gekozen voor gelijke
hoeveelheden van deze kruiden en specerijen:
chilipoeder, venkelzaadpoeder, rode
kerriepoeder en kurkuma.
En daarbij de ‘fusion’-ingrediënten:
kardemompoeder, kruidnagelpoeder,
kaneelpoeder, steranijspoeder en
komijnpoeder. Nu kan je letterlijk meer ‘gewicht’
geven aan één of meerdere van deze
ingrediënten om de currypasta aan te passen
aan jouw smaak.
Schep de mix bij de rest in de blender, voeg
nog de zeste en het sap van een limoen toe en
pureer alles tot een egale dikke pasta.
De currysaus. Snijd een paar stengels
citroengras op schijfjes. Neem een ruime
kasserol of een grote wok. Breng daarin
minstens een halve liter of meer kokosmelk
tegen het kookpunt aan. Voeg het citroengras
toe en laat een tiental minuutjes trekken. De
hoeveelheid kokosmelk hang af van het volume
aan geitenvlees dat je straks zal gebruiken. Dat
vlees moet volledig ondergedompeld kunnen
worden.
Schep al roerend de currypasta bij de warme
kokosmelk en wel lepelsgewijs, zodat je de
controle over de smaak van de saus behoudt.
Breng verder op smaak met honing en corrigeer
indien gewenst met wat extra vissaus.
Het geitenvlees. Vraag aan je slager panklaar
stoofvlees van geit en liefst in niet te kleine
stukken. Bak het vlees rondom in een hete pan
met arachideolie. Kruid met peper en zout.
Schep de geit in de wok en laat afgedekt
minstens 1 ½ sudderen. Controleer dan of het
vlees gaar is en verleng desnoods de kooktijd.
Schep het vlees uit de saus en zet het even
afgedekt weg. Zeef de currysaus in een propere
kookpot of wok. Doe er het vlees terug bij. Zet
de pot in de koeling en laat de bereiding een
nachtje rusten.
De volgende dag. Breng de curry weer op
temperatuur. Snijd een geschilde zoete
aardappel op centimeterdikke dobbelsteentjes.
Stoom ze gaar en voeg ze toe aan de curry.
Snijd een tiental grote kastanjechampignons in
schijfjes. Bak ze goudbruin in hete arachideolie.
Schep ze onder de curry. Snijd een paar lente-
uitjes in ringetjes.
Afwerking. Schep een portie curry op
voorverwarmde borden. Werk af met lente-ui
en plukjes verse koriander. Dien op met Thaise
noedels of basmati rijst. Geniet.
Voor de massaman
curry:
verse koriander
kurkumapoeder
chilipoeder
venkelzaadpoeder
rode kerriepoeder
kardemompoeder
kruidnagelpoeder
kaneelpoeder
steranijspoeder
komijnpoeder
arachideolie
Thaise vissaus
biolimoen
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: