akoho sy voanio
kokosolie
uien
knoflookteentjes
gemberwortel
tomaten uit blik
verse tomaten
peterselie
citroensap
Het samengaan van kokosmelk en saffraan maken van dit
traditionele kipgerecht uit Madagascar een intense
smaakervaring. Hoewel je deze schotel het ganse jaar
door kan serveren, blijft het toch het typische gerecht
voor het Malagassische kerstfeest. Dat wordt daar
trouwens uitbundig gevierd want meer dan de helft van de
bevolking is er nog katholiek.
Maak een marinade van citroensap, peper uit de molen,
cayennepeper en zout. Haal het vel van de kip en snijd het
borstvlees in stukken. Ontbeen de bouten en leg het vlees
ervan samen met de gesneden borstfilets in de marinade.
Wrijf elk stukje goed in en zet de kom afgedekt een uurtje in
de koelkast.
Snijd de uien in halve maantjes. Rasp een stuk verse gember
en plet een paar knoflookteentjes. Fruit deze samen in wat
kokosolie in een brede, diepe pan. Meng met de inhoud van
een blik tomaten en een busje kokosmelk.
Roer een mespuntje saffraanpoeder en een eetlepel suiker
door de saus en breng op smaak met een peper, zout en
cayennepeper.
Haal de kip uit de koelkast en dep de stukken droog met wat
keukenrol. Kruid met peper en zout en bak de kip een
twintigtal minuutjes in een andere pan met kokosolie, tot de
stukken rondom beginnen te bruinen.
Leg de gebraden kippenbrokken in de pan met de saus. Laat
nog een half uur of langer sudderen op laag vuur tot het vlees
door en door mals is. Het deksel hoeft niet op de pan, zodat
de saus dikker wordt.
Op het bord. Een portie kip met saus. Werk af met in blokjes
gesneden verse tomaten die je vooraf gepeld en leeggehaald
hebt. Garneer met plukjes peterselie. Serveer met gekookte
rijst.
ingrediënten - info
kip
kokosmelk
peper en zout
cayenne peper
saffraan
suiker
meer recepten met pluimvee: