ingrediënten - info
rundsgehakt (of lamsgehakt)
amandelen
rozijnen
citroen
wit brood
melk
uien
knoflook
peterselie
boter
eieren
Rooster een handvol geschaafde amandelen. Laat een kopje
rozijnen weken in wat water. Schaaf de zeste van een
onbespoten citroen. Week een paar sneden wit brood zonder
korst in melk.
Snipper een paar uien en bak ze in olijfolie tot ze bijna
karamelliseren. Doe een paar geplette knoflookteentjes en een
handvol gehakte peterselie bij de uien en laat mee bakken.
Doe er het gehakt bij. Bak het rul en tot alle vocht bijna
verdampt is.
Meng deze bereiding met een paar eetlepels appelchutney,
een losgeklopt ei, de amandelschilfers, de citroenzeste, het
sap van een halve citroen, een paar eetlepels tomatenpuree,
het uitgeknepen brood, blaadjes verse koriander en de
uitgelekte rozijntjes.
Kruid naar smaak met kurkuma, kerriepoeder, geraspte verse
gember, komijnpoeder, kruidnagelpoeder, peper en zout.
Schep de bereiding in een ovenschotel ingevet met olijfolie.
Steek er een paar blaadjes laurier in. Druk de bovenkant goed
aan tot een egale oppervlakte. Let erop dat er nog een
centimetertje rand overblijft voor de toplaag. Zet de schotel 35
minuten in een oven voorverwarmd op 185°C.
bobotie
tomatenpuree
appelchutney
kurkuma
kerriepoeder
gember
komijnpoeder
koriander
kruidnagelpoeder
peper en zout
olijfolie
room
laurier
Kluts een paar eieren met een paar eetlepels room en giet dit
over de schotel. Als de eieren gestold zijn, is de schotel klaar
om op te dienen.
Dien op met rijst met rozijntjes, appelchutney en een
currysausje.
Bobotie is een klassiek ovengerecht uit de Zuid-
Afrikaanse keuken. Het stamt uit de 17e eeuw, ten tijde
van de kolonisatie door de Nederlanders. Er door de
eeuwen heen wel varianten op het recept ontwikkeld,
maar het algemeen principe van een stevig gekruide
vleesschotel met een deklaag van eieren is gebleven. Ik
heb recepten gevonden met sperziebonen, bananen en
zelfs abrikozenconfituur. Mijn versie probeert zo nauw
mogelijk aan te sluiten bij het oorspronkelijke recept.
De ovenschotel zonder toplaag van eiermengsel