Zeeuwse bolussen
bloem
zout
gedroogde gist
melk
Breng alle ingrediënten op kamertemperatuur. Zeef 350 g
bloem en meng met 7 g droge gist en een snuifje zout. Maar
een kuiltje in het midden en giet er de 20 cl melk in en een
losgeklopt ei. Verdeel de boter over de bloem en kneed alles
10 minuten tot een soepel deeg. Laat 1 uur rijzen, afgedekt op
kamertemperatuur en tochtvrij.
Kneed het deeg nogmaals door en verdeel in bolletjes.
Bestrooi het werkblad ruim met bruine basterdsuiker gemengd
met kaneel. Rol de bolletjes erover en laat ze weer 15 minuten
rijzen.
Een Zeeuwse bolus is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje
en Portugal. In Zeeland werd de bolus voor het eerst
gebakken in de eerste helft van de zeventiende eeuw in
Middelburg.
Info:
Omroepzeeland.nl
Rol de deegbolletjes vervolgens in de suiker uit tot strengen van
ongeveer 40 centimeter. Hoe meer suiker er aan kleeft, hoe
plakkeriger het eindproduct zal zijn. Rol de strengen op in
bolusvorm. Leg ze op bakpapier en laat 1 uur rijzen.
Zet de ovenschaal met bolussen in een voorverwarmde oven op
220°C. Zet onderin de oven een potje water. Bak de bolussen
ongeveer 7 minuten. Laat ze kort afkoelen en dek ze dan af met
huishoudfolie. Zo drogen ze niet uit en blijven ze prettig plakkerig.
boter
ei
kristalsuiker
bruine basterdsuiker
kaneelpoeder