Balkanspies - šašlyk
De voorbereiding. Halveer een paar kleine
rode uien. Snijd een paar grotere gele uien in
halvemaantjes voor gebruik in de saus. Schil
veelkleurige puntpaprika’s met een dunschiller
en snijd ze in vierkantjes. Schil een paar
teentjes knoflook. Snijd courgettes op schijven
en verdeel ze in vier stukken. Kies voor
verschillende soorten kwaliteitsvol vlees. Snijd
het vlees in grote kubussen.
Maak de spiesen. Neem lange platte
vleespennen en rijg er het vlees eraan,
afwisselend met een halve rode ui, paprika
vierkantjes en stukken courgette. Kruid de
spiesen met peper en zout.
Maak de saus. Breng de barbecue op
temperatuur. Neem een lange diepe
ovenschotel en giet er een flinke scheut olijfolie
in. Doe er de gele uien en de rest van de
paprika’s en courgettes in. Meng goed en zet
de schotel in de koude zone van de barbecue.
Sluit het deksel en laat de groenten een
kwartiertje garen.
Voeg er dan de andere ingrediënten aan toe:
tomatenpassata, een blik hele tomaten,
kippenbouillon, een paar ingemaakte
gerookte paprika’s met een beetje vocht uit de
bokaal. Werk af met een paar scheuten ketchup
en Smokey sweet sauce van Jack Daniels, als
je dat in huis hebt. Kruid met zacht
paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout.
Meng de saus goed en laat een nog een
kwartiertje sudderen onder gesloten deksel.
De spiesen grillen. Zet de barbecue nu in de
rookstand. Leg de spiesen op de rand van de
ovenschotel met de saus, zonder dat ze de
saus raken. Sluit het deksel en rook de spiesen
een tiental minuutjes. Niet té lang, want dan
wordt de rooksmaak van het vlees te
overheersend.
Zet de ventielen terug in de normale stand voor
een gemiddelde temperatuur. Sluit het deksel
en laat de spiesen verder een twintigtal
minuutjes grillen. Leg ze dan in de saus en laat
de schotel nog een half uurtje staan in de
koude zone.
Werk af op het bord met gehakte platte
peterselie en serveer met gegrild stokbrood.
Šašlyk is van oorsprong een gerecht uit de
Kaukasus. Maar het is ook zeer geliefd als
barbecuegerecht in de Balkan, waar de
spiesen met de tomaten-paprikasaus perfect
aansluiten bij de regionale eetcultuur. In heel
wat Balkanrestaurants, ook bij ons, worden
de reuzespiesen vaak spectaculair
opgediend, rechtopstaand hangend aan een
haak. Helemaal te gek wordt het, als ze die
bovendien aan tafel flamberen.
olijfolie
peper en zout
tomatenpulp
hele, gekonfijte
tomaten
kippenbouillon
gerookte paprika
(bokaal)
ketchup
sweet smokey sauce
paprikapoeder
cayennepeper
platte peterselie
stokbrood
Angusbeef
Iberico varken
Celtic lam
grillworst van kip
biokip
Ardens spek
rode en gele uien
verse paprika’s
(rood, geel en oranje)
courgettes
knoflook
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: