Maak om te beginnen een stevige kippenbouillon. Het recept:,
klik daarvoor hier.
Laat deze heldere bouillon tot 2/3 van het oorspronkelijke
volume inkoken om de smaak te accentueren. Houd de soep
warm.
Snipper een tweetal uien en fruit ze samen met een volledige
bol gepelde en geperste knoflookteentjes in een beetje olijfolie
tot de ui net begint te kleuren. Doe deze bereiding bij de
kippenbouillon en roer goed om.
Laat even goed doorkoken en verminder dan het vuur. Kruid
de soep naar smaak bij met peper, zout en marjolein.
Houd de soep warm op laag vuur tot gebruik. Werk ze voor
het opdienen af met gehakte peterselie en het groen van
gesneden lente-uitjes.
Je kan naast de soep, op tafel potjes zetten met geraspte
kaas, krokant gebakken spekjes en croutons.
Česnečka - Tsjechische knoflooksoep
ingrediënten - info
uien
knoflook
olijfolie
marjolein
peper en zout
Česnečka ofwel česneková polévka is zonder twijfel de
meest geliefde soep van de Tsjechen. Je kan ze bestellen
in vrijwel elk restaurant (restaurace) of eetcafé (hostinec).
Er bestaan enkele varianten op het thema ‘knoflooksoep’.
Soms worden er stukjes aardappel in verwerkt, waardoor
het een stevige maaltijdsoep wordt. Soms is de basis voor
de soep een vleesbouillon of een groentebouillon.
Wij hebben er ook voorgeschoteld gekregen met geklutste
eieren erin of als romige soep door toevoeging van room.
Soms worden er spekjes of croutons in verwerkt.
Maar de absolute gemene deler is knoflook, héél véél
knoflook!
Ik weet dat in vele internet-recepten vlotjes gebruik
gemaakt wordt van bouillonblokjes om de basissoep te
maken. Pure horror! Neem het van mij aan, de smaak is in
niets vergelijkbaar met de knoflooksoep die je maakt op
basis van een traditioneel getrokken bouillon.