pain à la grecque
250 gr
patisseriebloem
2 eieren
kaneel
10 gr gist
Zeef de bloem. Klop twee eieren los. Los de
gist op in wat lauwe melk met een snuifje
suiker.
Maak een kuiltje in de bloem, giet er het
gistmengsel in en een eetlepel kaneel. Kneed
tot een deegbal. Laat afgedekt 1 uur rijzen.
Kneed opnieuw, nu met toevoeging van de
zachte gezouten boter en de fijne suiker, tot het
deeg soepel is en niet meer aan de handen
kleeft.
Rol het deeg uit tot lange, 2 cm dikke
rechthoeken. Strooi de grove kristalsuiker open
op het werkblad, leg de deeglappen er op, druk
aan en leg ze vervolgens in een ovenschaal
bekleed met bakpapier.
2 soeplepels lauwe
melk
100 gr zachte
gezouten boter
100 gr griessuiker
grove
gekristalliseerde
suiker
Laat nog 1 uur afgedekt, op kamertemperatuur
en tochtvrij rijzen. Zet de ovenschaal daarna 20
minuten in een voorverwarmde oven op 185°C.
Het brood is klaar als het mooi karamelkleurig
is.
Pain à la Grecque is een foutieve vertaling
van “brood van de grecht” (gracht). Het
dateert uit de 16e eeuw, toen monniken in de
buurt van de Wolvengracht in Brussel,
brood uitdeelden aan de armen.