klaaskoeken

klaaskoeken

Meng de gist met de gezeefde bloem. Voeg toe: 2 losgeklopte eieren, de suikers, melk, kaneel en zout. Meng 10 minuten in de keukenrobot of 20 minuten met de hand. Laat afgedekt 45 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Kneed opnieuw en laat opnieuw 45 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Snijd er met de typische klaaskoekenvorm figuurtjes uit en leg ze op de bakplaat. Dek af met een propere handdoek en laat nog 15 minuten rijzen. Bestrijk het deeg met een borsteltje met een mengsel van een losgeklopt ei en een scheutje melk. Zet de bakplaat 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de klaaskoeken volledig afkoelen op een rooster.
Klaaskoeken, een seizoensgebonden specialiteit uit West- en Oost-Vlaanderen is enkel te koop van september tot december. Via de supermarktketens is het uiteraard wijd verspreid in heel het land. Het piekmoment van de artisanale productie is de periode rond sinterklaas. Het origineel dateert uit de 16e eeuw, uit de regio rond Duinkerken en werd toen ‘Jesusbrood’ genoemd. Maar ook in Wallonië is deze specialiteit nog steeds bekend, vooral als ‘cougnou’ of kerstbrood. Ik heb trouwens deze typische vorm gebruikt met twee ronde uiteinden en een ovaal middenstuk.
2 eieren 11 g (zakje gist) 40 g fijne suiker 10 g vanillesuiker 500 g patisseriebloem
50 g zachte boter 20 cl lauwe melk mespuntje zout mespuntje kaneelpoeder
Creatief Koken de              passie kookvurige

klaaskoeken

Meng de gist met de gezeefde bloem. Voeg toe: 2 losgeklopte eieren, de suikers, melk, kaneel en zout. Meng 10 minuten in de keukenrobot of 20 minuten met de hand. Laat afgedekt 45 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Kneed opnieuw en laat opnieuw 45 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Snijd er met de typische klaaskoekenvorm figuurtjes uit en leg ze op de bakplaat. Dek af met een propere handdoek en laat nog 15 minuten rijzen. Bestrijk het deeg met een borsteltje met een mengsel van een losgeklopt ei en een scheutje melk. Zet de bakplaat 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de klaaskoeken volledig afkoelen op een rooster.
Ingrediënten Bereiding
Klaaskoeken, een seizoensgebonden specialiteit uit West- en Oost-Vlaanderen is enkel te koop van september tot december. Via de supermarktketens is het uiteraard wijd verspreid in heel het land. Het piekmoment van de artisanale productie is de periode rond sinterklaas. Het origineel dateert uit de 16e eeuw, uit de regio rond Duinkerken en werd toen ‘Jesusbrood’ genoemd. Maar ook in Wallonië is deze specialiteit nog steeds bekend, vooral als ‘cougnou’ of kerstbrood. Ik heb trouwens deze typische vorm gebruikt met twee ronde uiteinden en een ovaal middenstuk.
2 eieren 11 g (zakje gist) 40 g fijne suiker 10 g vanillesuiker 500 g patisseriebloem
50 g zachte boter 20 cl lauwe melk mespuntje zout mespuntje kaneelpoeder
receptfiche receptfiche
de              passie Creatief Koken kookvurige
Cuisine Créative Recettes en français de              passie Creatief Koken kookvurige