kaneelpoeder kruidnagelpoeder anijspoeder rode uien balsamicospray appeltjes Monbazillac basilicum hamburgerbroodjes grand veneursaus wortelen vloeiende bloem peper en zout
vrijgeven.

Kerstburger - Christmas burger

Voor een ‘Christmas burger’ bestaat geen strak omlijnd recept. Je kan je dus eens goed uitleven in het bedenken van combinaties van vlees, seizoensgebonden groenten en sausjes. Samengevoegd moeten die zorgen voor een product met de smaken en de kleuren van de eindejaars- periode. Hier wordt bijvoorbeeld gekozen voor ham- burgers gemaakt van bereide kalkoenvulling. Een warme camembert vervangt de obligate sneetjes cheddar of gouda. De bijbehorende aardappelfrietjes worden vervangen door een mengeling van gekleurde worteltjes. En bij de sausjes speelt een grand veneursaus de hoofdrol.
Kerstburger - Christmas burger cranberrymosterdsaus kaas opwarmen in de oven veelkleurige worteltjes wortelfrietjes sneetjes gekookte eendenfilet burgers van kalkoenvulling kleine camembert grand veneursaus
Samenstelling en afwerking. Bestrijk de snijvlakken van de broodjes met cranberrymosterd. Leg de onderkant van de broodjes op borden. Bouw op, van onder naar boven met appelschijfjes, een hamburger, gekaramelliseerde uitjes, krokante eendenfilet, een halve camembert met de korst naar beneden. Steek een barbecuespiesje in de constructie. Zet de borden in een hete oven en laat de kaas smelten. Zorg er wel voor dat die niet wegvloeit. Haal de borden uit de oven, zet het bovendeel van het broodje erop, fixeer met een spiesje en werk af met kroontjes rode basilicum. Schep rondom wortelfrietjes. Presenteer de borden met een kommetje grand veneursaus erbij.
gepocheerde appelschijfjes
kalkoengehakt varkensgehakt bosbessen rozijnen porto eendenvet gekookte eendenfilet camembert cranberry’s suiker mosterd boter
de              passie Creatief Koken kookvurige
Voorbereiding van de sausjes. Voor de bereide bosbessen doe je een bakje verse bosbessen in een pannetje. Voeg een glas porto toe. Breng aan de kook en laat inkoken tot confituur. Voeg eventueel wat suiker toe indien gewenst. Voor de cranberrymosterd begin je met een zakje verse veenbessen tot confituur te verwerken met toevoeging van een beetje water en een paar eetlepels kristalsuiker naar smaak. Laat afkoelen en voeg dan een paar eetlepels graantjesmosterd toe. Breng op smaak met anijspoeder, kaneelpoeder en kruidnagelpoeder. Begin met kleine snuifjes van deze specerijen, proef en voeg meer toe indien gewenst. Klik hier voor het recept van de grand veneursaus. Voorbereiding van de andere onderdelen. Pocheer een paar appelschijfjes in een pannetje met zoete witte wijn, bijvoorbeeld Monbazillac. Voeg eventueel een zakje vanillesuiker toe. Laat de appeltjes afkoelen in het pocheervocht. Haal de sneetjes gekookte eendenfilet uit de verpakking. Leg ze in één laag op een bord. Dek af met een tweede bord. Zet deze constructie in de microgolfoven. Laat één minuutje garen op de hoogste stand. De filets zijn nu krokant en klaar voor verder gebruik. Snijd een paar rode uien in schijfjes. Bak ze in een pannetje met boter tot ze volledig gekaramelliseerd zijn. Bestuif ze tenslotte met wat balsamicospray, roer nog even om en zet het pannetje weg tot verder gebruik. Kies voor een kleine camembert, die ongeveer de diameter moet hebben van de hamburgerbroodjes. Halveer het kaasje horizontaal en leg beide helften met de korst naar beneden op een schoteltje. Zet dat in de frigo tot verder gebruik. Maak de hamburgers klaar. Meng half om half een portie kalkoengehakt en varkensgehakt. Reken op een goeie 120 à 150 gram per persoon. Meng en voeg toe: een handvol rozijntjes geweekt in porto, samen met de porto. Verder een paar eetlepels van de bereide bosbessenconfituur. Breng op smaak met peper en zout. Vorm met de hand platte schijven. Bak ze in een antikleefpan in eendenvet. Voorzichtig omkeren, want er zit geen bindmiddel in de burgers. Prik erin met een barbecuespiesje. Als er helder vocht uitstroomt en geen bloed, dan zijn ze klaar. Dek de pan af en laat de burgers af het vuur ontspannen. Snijd de broodjes open en leg ze met de snijvlakken boven op een grillrooster. Zet ze net voor het opdienen een paar minuutjes onder een hete ovengrill. Wortelfrietjes. Schil en snijd de veelkleurige worteltjes op frietjes. Droog ze goed af en wentel ze dan door vloeiende bloem. Klop ze af en bak ze in de frietketel in twee keer, zoals aardappelfrietjes.
print

Kerstburger

Christmas burger

Voor een ‘Christmas burger’ bestaat geen strak omlijnd recept. Je kan je dus eens goed uitleven in het bedenken van combinaties van vlees, seizoensgebonden groenten en sausjes. Samengevoegd moeten die zorgen voor een product met de smaken en de kleuren van de eindejaars- periode. Hier wordt bijvoorbeeld gekozen voor ham-burgers gemaakt van bereide kalkoenvulling. Een warme camembert vervangt de obligate sneetjes cheddar of gouda. De bijbehorende aardappelfrietjes worden vervangen door een mengeling van gekleurde worteltjes. En bij de sausjes speelt een grand veneursaus de hoofdrol.
Samenstelling en afwerking. Bestrijk de snijvlakken van de broodjes met cranberrymosterd. Leg de onderkant van de broodjes op borden. Bouw op, van onder naar boven met appelschijfjes, een hamburger, gekaramelliseerde uitjes, krokante eendenfilet, een halve camembert met de korst naar beneden. Steek een barbecuespiesje in de constructie. Zet de borden in een hete oven en laat de kaas smelten. Zorg er wel voor dat die niet wegvloeit. Haal de borden uit de oven, zet het bovendeel van het broodje erop, fixeer met een spiesje en werk af met kroontjes rode basilicum. Schep rondom wortelfrietjes. Presenteer de borden met een kommetje grand veneursaus erbij.
veelkleurige worteltjes wortelfrietjes
kaneelpoeder kruidnagelpoeder anijspoeder rode uien balsamicospray appeltjes Monbazillac basilicum hamburgerbroodjes grand veneursaus wortelen vloeiende bloem peper en zout
kalkoengehakt varkensgehakt bosbessen rozijnen porto eendenvet gekookte eendenfilet camembert cranberry’s suiker mosterd boter
print recept print print print recept recept INGREDIËNTEN
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 veenbessen - cranberries
selectie:
Kerst en eindejaar
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
Voorbereiding van de sausjes. Voor de bereide bosbessen doe je een bakje verse bosbessen in een pannetje. Voeg een glas porto toe. Breng aan de kook en laat inkoken tot confituur. Voeg eventueel wat suiker toe indien gewenst. Voor de cranberrymosterd begin je met een zakje verse veenbessen tot confituur te verwerken met toevoeging van een beetje water en een paar eetlepels kristalsuiker naar smaak. Laat afkoelen en voeg dan een paar eetlepels graantjesmosterd toe. Breng op smaak met anijspoeder, kaneelpoeder en kruidnagelpoeder. Begin met kleine snuifjes van deze specerijen, proef en voeg meer toe indien gewenst. Klik hier voor het recept van de grand veneursaus. Voorbereiding van de andere onderdelen. Pocheer een paar appelschijfjes in een pannetje met zoete witte wijn, bijvoorbeeld Monbazillac. Voeg eventueel een zakje vanillesuiker toe. Laat de appeltjes afkoelen in het pocheervocht. Haal de sneetjes gekookte eendenfilet uit de verpakking. Leg ze in één laag op een bord. Dek af met een tweede bord. Zet deze constructie in de microgolfoven. Laat één minuutje garen op de hoogste stand. De filets zijn nu krokant en klaar voor verder gebruik. Snijd een paar rode uien in schijfjes. Bak ze in een pannetje met boter tot ze volledig gekaramelliseerd zijn. Bestuif ze tenslotte met wat balsamicospray, roer nog even om en zet het pannetje weg tot verder gebruik. Kies voor een kleine camembert, die ongeveer de diameter moet hebben van de hamburgerbroodjes. Halveer het kaasje horizontaal en leg beide helften met de korst naar beneden op een schoteltje. Zet dat in de frigo tot verder gebruik. Maak de hamburgers klaar. Meng half om half een portie kalkoengehakt en varkensgehakt. Reken op een goeie 120 à 150 gram per persoon. Meng en voeg toe: een handvol rozijntjes geweekt in porto, samen met de porto. Verder een paar eetlepels van de bereide bosbessenconfituur. Breng op smaak met peper en zout. Vorm met de hand platte schijven. Bak ze in een antikleefpan in eendenvet. Voorzichtig omkeren, want er zit geen bindmiddel in de burgers. Prik erin met een barbecuespiesje. Als er helder vocht uitstroomt en geen bloed, dan zijn ze klaar. Dek de pan af en laat de burgers af het vuur ontspannen. Snijd de broodjes open en leg ze met de snijvlakken boven op een grillrooster. Zet ze net voor het opdienen een paar minuutjes onder een hete ovengrill. Wortelfrietjes. Schil en snijd de veelkleurige worteltjes op frietjes. Droog ze goed af en wentel ze dan door vloeiende bloem. Klop ze af en bak ze in de frietketel in twee keer, zoals aardappelfrietjes.
de              passie Creatief Koken kookvurige