Kerstburger
Christmas burger
Voor een ‘Christmas burger’ bestaat geen
strak omlijnd recept. Je kan je dus eens
goed uitleven in het bedenken van
combinaties van vlees, seizoensgebonden
groenten en sausjes. Samengevoegd
moeten die zorgen voor een product met de
smaken en de kleuren van de eindejaars-
periode. Hier wordt bijvoorbeeld gekozen
voor ham-burgers gemaakt van bereide
kalkoenvulling. Een warme camembert
vervangt de obligate sneetjes cheddar of
gouda. De bijbehorende aardappelfrietjes
worden vervangen door een mengeling van
gekleurde worteltjes. En bij de sausjes
speelt een grand veneursaus de hoofdrol.
Samenstelling en afwerking. Bestrijk de
snijvlakken van de broodjes met
cranberrymosterd. Leg de onderkant van de
broodjes op borden. Bouw op, van onder naar
boven met appelschijfjes, een hamburger,
gekaramelliseerde uitjes, krokante eendenfilet,
een halve camembert met de korst naar beneden.
Steek een barbecuespiesje in de constructie. Zet
de borden in een hete oven en laat de kaas
smelten. Zorg er wel voor dat die niet wegvloeit.
Haal de borden uit de oven, zet het bovendeel van
het broodje erop, fixeer met een spiesje en werk
af met kroontjes rode basilicum. Schep rondom
wortelfrietjes. Presenteer de borden met een
kommetje grand veneursaus erbij.
kaneelpoeder
kruidnagelpoeder
anijspoeder
rode uien
balsamicospray
appeltjes
Monbazillac
basilicum
hamburgerbroodjes
grand veneursaus
wortelen
vloeiende bloem
peper en zout
kalkoengehakt
varkensgehakt
bosbessen
rozijnen
porto
eendenvet
gekookte eendenfilet
camembert
cranberry’s
suiker
mosterd
boter
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
Voorbereiding van de sausjes. Voor de
bereide bosbessen doe je een bakje verse
bosbessen in een pannetje. Voeg een glas
porto toe. Breng aan de kook en laat inkoken
tot confituur. Voeg eventueel wat suiker toe
indien gewenst.
Voor de cranberrymosterd begin je met een
zakje verse veenbessen tot confituur te
verwerken met toevoeging van een beetje
water en een paar eetlepels kristalsuiker naar
smaak. Laat afkoelen en voeg dan een paar
eetlepels graantjesmosterd toe.
Breng op smaak met anijspoeder,
kaneelpoeder en kruidnagelpoeder. Begin met
kleine snuifjes van deze specerijen, proef en
voeg meer toe indien gewenst.
Klik hier voor het recept van de grand
veneursaus.
Voorbereiding van de andere onderdelen.
Pocheer een paar appelschijfjes in een
pannetje met zoete witte wijn, bijvoorbeeld
Monbazillac. Voeg eventueel een zakje
vanillesuiker toe. Laat de appeltjes afkoelen in
het pocheervocht.
Haal de sneetjes gekookte eendenfilet uit de
verpakking. Leg ze in één laag op een bord.
Dek af met een tweede bord. Zet deze
constructie in de microgolfoven. Laat één
minuutje garen op de hoogste stand. De filets
zijn nu krokant en klaar voor verder gebruik.
Snijd een paar rode uien in schijfjes. Bak ze in
een pannetje met boter tot ze volledig
gekaramelliseerd zijn. Bestuif ze tenslotte met
wat balsamicospray, roer nog even om en zet
het pannetje weg tot verder gebruik.
Kies voor een kleine camembert, die ongeveer
de diameter moet hebben van de
hamburgerbroodjes. Halveer het kaasje
horizontaal en leg beide helften met de korst
naar beneden op een schoteltje. Zet dat in de
frigo tot verder gebruik.
Maak de hamburgers klaar. Meng half om half
een portie kalkoengehakt en varkensgehakt.
Reken op een goeie 120 à 150 gram per
persoon. Meng en voeg toe: een handvol
rozijntjes geweekt in porto, samen met de
porto. Verder een paar eetlepels van de bereide
bosbessenconfituur. Breng op smaak met
peper en zout.
Vorm met de hand platte schijven. Bak ze in
een antikleefpan in eendenvet. Voorzichtig
omkeren, want er zit geen bindmiddel in de
burgers. Prik erin met een barbecuespiesje. Als
er helder vocht uitstroomt en geen bloed, dan
zijn ze klaar. Dek de pan af en laat de burgers
af het vuur ontspannen.
Snijd de broodjes open en leg ze met de
snijvlakken boven op een grillrooster. Zet ze net
voor het opdienen een paar minuutjes onder
een hete ovengrill.
Wortelfrietjes. Schil en snijd de veelkleurige
worteltjes op frietjes. Droog ze goed af en
wentel ze dan door vloeiende bloem. Klop ze af
en bak ze in de frietketel in twee keer, zoals
aardappelfrietjes.