ingelegde
rodekoolsalade
Als je ingelegde of ingemaakte rodekool
opzoekt met Google, dan krijg je tientallen
resultaten, maar vrijwel geen enkel recept
zoals dit. De rodekool wordt hier rauw
verwerkt en niet gesteriliseerd.
Je gebruikt deze ingelegde rodekool als
bijgerecht, vooral bij vlees of kip. In
sommige Oost-Europese landen is dit, in
combinatie met wittekoolsalade zowat de
standaard garnituur van de meeste
vleesschotels. Je kan er evenwel andere
toepassingen voor verzinnen, zoals
rodekoolsalade als onderdeel van een
uitgebreidere maaltijdsalade.
Afwerking. Het gerecht is klaar wanneer alle ui
uit de bereiding verdwenen is. Is dit niet het
geval, leg er dan opnieuw het bord met gewicht
bovenop en wacht nog een week of langer. Zijn
de uien opgelost, schep dan de rodekoolsalade
met de azijn in glazen bokalen en sluit die goed
af. Probeer daarbij om zo weinig mogelijk
ruimte voor lucht te laten.
Bewaar de bokalen op een koele donkere
plaats. Bij gebruik zeef je de rodekoolsalade
vooraleer ze aan je tafelgenoten aan te bieden
als bijgerecht of als onderdeel van een
uitgebreidere salade.
uien
appelazijn
peperbolletjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
Voorbereiding. Snijd de rodekool in zeer fijne
reepjes met de mandoline of in een
keukenrobot. Snijd een paar zoete uien in
halvemaantjes. Kneus een paar eetlepels
zwarte peperbolletjes.
Bereiding. Neem een grote inox emmer. Een
grote soepketel kan eventueel ook dienen. Leg
op de bodem ervan een laag van 2 centimeter
dik met rodekool. Bedek deze laag volledig met
gesneden ui. Strooi er een paar eetlepels suiker
en wat peperbolletjes overheen. Overgiet met
kokende appelazijn tot alles ondergedompeld
is.
Herhaal dit proces met meerdere lagen, tot alle
ingrediënten opgebruikt zijn. De toplaag moet
rodekool zijn. Die laatste laag moet volledig
ondergedompeld zijn in azijn, zodat de kool
geen rechtstreeks contact heeft met de lucht.
Leg een groot bord op de emmer. Zet daarop
een zwaar gewicht, in plasticfolie gewikkeld
vanwege het contact met de azijn. Zet de
emmer droog en koel weg op een donkere
plaats. Laat minstens 2 weken onaangeroerd
staan. Neem dan een lange pollepel of
schuimspaan en roer de bereiding om.
rodekool
fijne kristalsuiker