vanillesuiker
vanillestokjes
geraffineerde suiker
We zijn het zo gewoon om zakjes
vanillesuiker in ons winkelkarretje te
kieperen, dat we er zelfs niet bij stilstaan wàt
we kopen. Suiker ja, maar de vanillegeur en
smaak komt vaak van synthetische vanilline
en niét van het vanillestokje met de
natuurlijke vanilline.
Goedkoper is het niet, maar je kan
vanillesuiker perfect zelf maken. Je mag
rekenen op één vanillestokje per 250 gram
suiker. Meestal wordt de witte geraffineerde
suiker gebruikt, maar ik heb wel recepten
gezien waarin bruine suiker (cassonade)
gebruikt wordt.
De vanillestokjes zijn eigenlijk de bessen
van een soort orchidee. Ze worden
langzaam gedroogd en gefermenteerd tot ze
eruit zien zoals we ze kennen. De
Bourbonvanille is de beste maar ook de
duurste. De productie is beperkt en de vraag
groot. Tot mijn opperste verbazing blijkt
ondermeer Coca Cola een grote opkoper te
zijn van de échte vanillestokjes.
Er zijn twee methoden om uit te kiezen. Ofwel
snijd je het stokje open, schraapt de zaadjes
eruit en meng die met de suiker. Doe dit alles
in een goed afsluitbare pot samen met het
stokje en wacht een maandje tot de suiker de
geur en de smaak opgenomen heeft. Het potje
moet je in die wachttijd wel herhaaldelijk
omschudden.
En andere werkwijze is dat je suiker en de
vanillestokjes gewoon in de blender doet. Giet
door een fijne zeef en mix het residu opnieuw.
Herhaal dit proces tot je geen residu mee hebt.
De rest blijft hetzelfde: wachten en schudden!