vanillesuiker

vanillestokjes geraffineerde suiker
We zijn het zo gewoon om zakjes vanillesuiker in ons winkelkarretje te kieperen, dat we er zelfs niet bij stilstaan wàt we kopen. Suiker ja, maar de vanillegeur en smaak komt vaak van synthetische vanilline en niét van het vanillestokje met de natuurlijke vanilline. Goedkoper is het niet, maar je kan vanillesuiker perfect zelf maken. Je mag rekenen op één vanillestokje per 250 gram suiker. Meestal wordt de witte geraffineerde suiker gebruikt, maar ik heb wel recepten gezien waarin bruine suiker (cassonade) gebruikt wordt. De vanillestokjes zijn eigenlijk de bessen van een soort orchidee. Ze worden langzaam gedroogd en gefermenteerd tot ze eruit zien zoals we ze kennen. De Bourbonvanille is de beste maar ook de duurste. De productie is beperkt en de vraag groot. Tot mijn opperste verbazing blijkt ondermeer Coca Cola een grote opkoper te zijn van de échte vanillestokjes.
Er zijn twee methoden om uit te kiezen. Ofwel snijd je het stokje open, schraapt de zaadjes eruit en meng die met de suiker. Doe dit alles in een goed afsluitbare pot samen met het stokje en wacht een maandje tot de suiker de geur en de smaak opgenomen heeft. Het potje moet je in die wachttijd wel herhaaldelijk omschudden. En andere werkwijze is dat je suiker en de vanillestokjes gewoon in de blender doet. Giet door een fijne zeef en mix het residu opnieuw. Herhaal dit proces tot je geen residu mee hebt. De rest blijft hetzelfde: wachten en schudden!
Creatief Koken de              passie kookvurige

vanillesuiker

vanillestokjes geraffineerde suiker
bereiding Ingrediënten
We zijn het zo gewoon om zakjes vanillesuiker in ons winkelkarretje te kieperen, dat we er zelfs niet bij stilstaan wàt we kopen. Suiker ja, maar de vanillegeur en smaak komt vaak van synthetische vanilline en niét van het vanillestokje met de natuurlijke vanilline. Goedkoper is het niet, maar je kan vanillesuiker perfect zelf maken. Je mag rekenen op één vanillestokje per 250 gram suiker. Meestal wordt de witte geraffineerde suiker gebruikt, maar ik heb wel recepten gezien waarin bruine suiker (cassonade) gebruikt wordt. De vanillestokjes zijn eigenlijk de bessen van een soort orchidee. Ze worden langzaam gedroogd en gefermenteerd tot ze eruit zien zoals we ze kennen. De Bourbonvanille is de beste maar ook de duurste. De productie is beperkt en de vraag groot. Tot mijn opperste verbazing blijkt ondermeer Coca Cola een grote opkoper te zijn van de échte vanillestokjes.
Er zijn twee methoden om uit te kiezen. Ofwel snijd je het stokje open, schraapt de zaadjes eruit en meng die met de suiker. Doe dit alles in een goed afsluitbare pot samen met het stokje en wacht een maandje tot de suiker de geur en de smaak opgenomen heeft. Het potje moet je in die wachttijd wel herhaaldelijk omschudden. En andere werkwijze is dat je suiker en de vanillestokjes gewoon in de blender doet. Giet door een fijne zeef en mix het residu opnieuw. Herhaal dit proces tot je geen residu mee hebt. De rest blijft hetzelfde: wachten en schudden!
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige