palačinky
palacsinta
Roer een glad beslag van de bloem,
losgeklopte eieren en de melk. Meng met de
vanillesuiker en een snuifje zout. Voeg
bruiswater toe tot het beslag de juiste dikte
heeft. Het mag behoorlijk vloeiend zijn.
Verhit een eetlepel boter in een koekenpan.
Schep er een pollepel beslag in, verdeel het
gelijkmatig al draaiend met de pan. Bak de
flensjes op gevoel een paar minuten aan beide
kanten. Stapel ze tussen twee borden.
Schil een paar appeltjes en verdeel ze in
partjes. Laat die een half uurtje marineren op
kamertemperatuur in een mengsel van
Tuzemsky rum en suikersiroop. Laat de
appelbrokjes uitlekken voor het opdienen.
appeltjes
chocoladesaus
bloemsuiker
Tuzemsky rum
(of andere bruine
rum)
suikersiroop
roomijs
slagroom
fondant chocolade
room
Dit is van oorsprong een recept uit de
Tsjechische keuken. Het zijn uiteindelijk
gewone pannenkoekjes met fruit en
slagroom. Ze worden traditioneel opgediend
met blauwe bessen, maar soms ook met
ander fruit, zoals appeltjes.
Palacsinta is nét hetzelfde maar dan uit de
Hongaarse regio. Je kan ze in beide versies,
zoals hier, serveren met roomijs en
chocoladesaus. Als basis werd hier
gekozen voor een variant met flensjes.
Tsjechische Tuzemský rum is
een traditionele gedistilleerde
drank die in het land zelf
gemaakt wordt. “Tuzemský”
betekent immers zoveel al
“huiselijk”, huisgemaakt. Tot
in de 19e eeuw was de
beschikbaarheid van suikerriet
om échte rum te maken,
onbestaande in Midden-
Europa. Als vervanger werd
gekozen voor aardappelen of
suikerbiet.
Je zal de benaming ‘rum’ niet
terugvinden op de fles. De
Europese regelgeving staat
die benaming enkel toe voor
de échte (Caraïbische) rum op
basis van suikerrietmelasse.
De originele versie, gemaakt door onze
zoon Jirko. Zelfde palačinky maar met
bosvruchten.
Maak een chocoladesaus. Smelt een paar
repen fondant chocolade in een paar eetlepels
room, au bain mary.
Op het bord. Een dichtgeplooid of opgerold
flensje met appelvulling. Daarover wordt
chocoladesaus gegoten. Je kan er een bolletje
roomijs bij serveren, met een toefje slagroom.
Het geheel wordt afgewerkt met wat
bloemsuiker.
400 g zelfrijzende
bloem
4 eieren
4 dl melk
2 dl spuitwater
12 g vanillesuiker
snuifje zout
boter
roomijs
bloemsuiker
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten van zoete bereidingen: