Turkse rundsburger
met caciksaus
komkommer
knoflook
munt
Griekse yoghurt
zout
rundsgehakt
paprika’s
olijfolie
rode ui
sla
kerstomaatjes
platte peterselie
aubergine
Caciksaus: schil en snijd een komkommer in
fijne brunoise. Knijp een knoflookteentje door
de lookpers. Snipper een paar muntblaadjes.
Meng dit alles met een potje Griekse yoghurt
en kruid bij met een beetje peper en zout.
Köfte kruiding. Daarvoor heb je nodig: komijn,
venkelzaad, korianderzaadjes, geritste tijm en
zwarte peperbolletjes. Maak er poeder van in
een koffiemolentje en meng met
knoflookpoeder, paprikapoeder, uienpoeder,
kaneelpoeder en cayennepeper. Begin met
gelijke hoeveelheden van elk en verhoog
daarna de hoeveelheid van één of meerdere
ingrediënten om de mengeling te bekomen die
past bij jouw smaak.
Rundsburgers: meng zuiver rundsgehakt met
de zelfgemaakte köfte kruiding en een snuifje
zout. Maak er burgertjes van met een
ongeveer dezelfde diameter van een
aubergine.
De groenten: schil en snijd rode puntpaprika’s
in stukken. Bak ze gaar in olijfolie. Snijd rode
uien op schijven en bak die in een beetje
olijfolie tot ze glazig zijn. Was en snijd de sla,
halveer kerstomaatjes en pluk blaadjes platte
peterselie.
Snijd een aubergine in schijven en bak die
goudbruin aan beide zijden in een pan met
hete olijfolie. Kruid met peper en zout.
Deze hamburger heeft de kruiding die
eigen is aan de Turkse keuken. Je kan de
köfte kruidenmix kant-en klaar kopen, maar
hoeveel leuker is het niet om je eigen
favoriete mix te maken.
Cacik is verwant aan tzatziki. Belangrijk
verschilpunt is dat de komkommer niet
geraspt en door de puntzeef geduwd wordt
om het vocht te verwijderen.
Bouw de rundsburgers op beginnend met
een schijf aubergine. Vervolgens opwaarts met
ui, burger, paprika, saus, aubergine, burger, ui,
saus, aubergine. Prik vast met een
barbecuespiesje.
Werk het bord af met de sla, kerstomaatjes en
peterselie. Geef er apart nog een potje met
cacik bij. Serveer bij deze burger plat Turks
brood.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
köfte kruidenmix:
komijn
venkelzaad
korianderzaadjes
tijm
peperbolletjes
knoflookpoeder
paprikapoeder
uipoeder
kaneelpoeder
cayennepeper